Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 17 08 2012, en geplaatst in de categorie ~ soep.

Onderwerpen:

, , ,

Soep van mannenarmen

Het kleine stukje moestuin scherm ik af met plastic. De kipjes kunnen er zo niet de hele dag in lopen banjeren en alle broodnodige wormen voor een gezonde bodem eruit pikken. Dit voordeel heeft ook zijn spreekwoordelijke nadeel: het is wat lastig inspecteren of de courgettes, bijvoorbeeld, al plukklaar zijn.
Zeggen dat deze dat al een tijdje waren, is een understatement.

Okay, de pompoen is niet megagroot, maar de druif is wel een normaal formaat. Courgette rechts weegt 850 gram, de linker, die toch achter de pompoen doorloopt, ruim 1450!
Deze gelijk een mannenarm zo grote courgettes zijn eigenlijk maar voor 1 ding geschikt: soep. Makkelijk te maken, altijd lekker. En het recept voor courgettesoep ontbrak zowaar nog in mijn archief. Daarom dit basisrecept met tips om ‘m nog lekkerder te maken.

Courgettesoep
Recept voor ruim 1 liter soep

* 2 kleine uien
* scheut olijfolie
* 1 teen knoflook
* 500 gr courgette
* scheutje witte wijn
* 5 dl bouillon, van kip of groenten
* 1 dl room
* verse groene kruiden, zoals peterselie, tijm, bieslook, bonenkruid, basilicum, oregano
* peper en zout

Pel en snipper de uien en laat ze zachtjes in de olijfolie smoren in een flinke pan.
Pel en hak de knoflook en voeg deze na een minuut of 5 toe aan de ui.
Snijd intussen de courgette in kleine stukjes. Zet het vuur hoger en bak zo de courgette even mee.
[Let op: door de grote hoeveelheid courgette daalt de temperatuur, waardoor bakken wat lastig wordt. Het hoeft ook niet persé, maar is wel lekkerder voor de smaak. Je zou de courgette dan het beste in porties in de pan kunnen bakken.]
Blus af met de witte wijn en laat deze bijna volledig inkoken.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat koken tot de courgettes gaar zijn. Je kunt dan heel makkelijk een mes in de stukken courgette steken.
Pureer de soep.
— Nu kan je de soep laten afkoelen. Op deze hete zomerdag doe je dat het beste in kleine porties. En invriezen maar. Laat in de koelkast ontdooien en breng de soep verder op smaak. —
Voeg de room toe en roer door. Laat de soep nu niet meer koken, dan schift de room. De soep smaakt dan nog net zo goed, maar ziet er minder mooi uit.
Breng op smaak met de fijngehakte verse groene kruiden, peper en zout.

Variatie:
* Harde groene kruiden zoals tijm en rozemarijn zou je ook met de ui mee kunnen stoven.
* In plaats van room zou je ook een half bakje crème fraîche door de soep kunnen roeren.
* Serveer de soep met blokjes milde blauwe schimmelkaas of zachte geitenkaas, die lekker in je soep kunnen wegsmelten.
* Vleeseters kunnen wat blokjes spek of salami in een droge koekenpan bakken en deze over de soep strooien.
* Croutons zijn ook lekker als garnering van deze soep. Of heel kleine blokjes (rauwe) courgette.   
* tip van Lizet Kruyff via twitter:  viseters doen er verantwoorde zalm bij.

.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn