Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 20 08 2012, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, , , , , , , ,

Zomerse groentenstoof

Voor vrienden hoef je je niet uit te sloven in de keuken. Natuurlijk wil je dat ze lekker eten en daarvan genieten, maar ingewikkeld hoeft het niet persé te zijn. Zo dacht ik er althans over toen M en M en hun kleine F langskwamen. Zo vaak zien we elkaar niet, dus iedere tijd die we samen door konden brengen is dan meer dan gewenst. 
Als voorgerecht maakte ik pompoensoep van de groene met gele binnenkant-pompoen uit mijn verjaardagsmoestuinkratje. Zo geel dat het lastig raden was welke soep er op tafel staat. En ook het hoofdgerecht hielden we eenvoudig. Aardappelpuree, venkelworst en dit heerlijke zomerse groentegerecht.

Zomerse groentenstoof

* 1 ui
* klont boter
* 1 venkel
* handje verse peulvruchten (erwten, kapucijners, tuinbonen)
* 1 courgette
* scheut Noilly Prat (of andere vermouth)
* lekker veel verse groene kruiden (tijm, peterselie, bieslook, bonenkruid, zoiets)
* peper en zout

Pel en snipper de ui en laat deze in een flinke klont boter op laag vuur lekker lang smoren.
Maak intussen de venkel schoon. Meestal haal ik een dunschiller over het lelijke buitenste blad. Als dat niet genoeg is, verwijder ik het in z’n geheel. Haal de harde kern eruit en snijd de venkel in dunne reepjes. Bak de venkel mee met de ui. Nog steeds op laag vuur, de venkel mag ook langzaam zacht worden.
Dop de peulvruchten en laat ze 3 minuten in gezouten kokend water garen. Giet ze af en spoel ze koud in een vergiet.
Snijd de twee uiteindes van de courgette en snijd de rest in kleine blokjes. Bak ook deze even mee bij de ui en venkel, zet hiervoor het vuur weer wat hoger. Een minuut of 3 à 5. Laat de courgette niet te zacht worden.
Blus af met de Noilly Prat en voeg de peulvruchten toe. Laat een minuut of 5 inkoken.
Hak de groene kruiden en meng ze op het laatst met peper en zout door het gerecht.

Het lijkt misschien of de ingrediënten lang garen, maar dat valt wel mee. De harde ui en venkel kunnen dat goed hebben en worden er alleen maar lekkerder van. Let op dat de courgette nog een bite blijft houden.

Voor twee personen is dit misschien wat veel. Wat je overhoudt kan je met een restje puree mengen en invriezen voor een zomers stamppotje.

.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn