Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 14 08 2012, en geplaatst in de categorie moestuin, ~ brood/gebak/snoep.

Onderwerpen:

, ,

Pompoenjam

Hij was groot en groen, met diep okergeel vruchtvlees. Onherkenbaar in de soep (‘Is het linzensoep?’). Zoet, maar niet zo lekker als je ‘m roostert. Ik heb het over de pompoen uit het verjaardagsmoestuinkratje. Ook had deze, buiten het zoet, wat minder smaak dan ik gewend ben van een flespompoen of de Hokkaido. Hoe zou ik dat laatste stuk opmaken?

Jam. Ik had nu toch een pot over.

Een kort lesje jam maken
Jam maken is niet moeilijk. Je hebt vruchten nodig. Pompoen is een vrucht. Suiker. En een geleermiddel. In veel fruit zit pectine, dat zorgt dat je vruchtensuikermoes dik (‘een gelei’) wordt.  In kant-en-klare geleisuikers zit het ook verwerkt, dus als je dat gebruikt hoef je niet verder te denken. Wil je jam maken met gewone suiker, dan moet je opletten of je fruit genoeg pectine bevat. Sommige vruchten hebben van nature veel pectine, andere minder. Ook hebben rijpere vruchten minder pectine dan onrijpe. Meng er dan een andere vrucht met veel pectine door of voeg los pectine toe. Met alleen suiker moet je de jam vaak ook langer doorkoken dan als je de jam maakt met geleisuiker waar al pectine in zit.
Een handige test om weten of je jam genoeg gekookt heeft, is door een druppel jam in een bakje koud water te laten vallen. Stolt deze direct, dan is de jam goed. Want: jam wordt door afkoelen steviger en dat proces test je op deze manier.
Hoewel de suiker een goede conserverende werking heeft, blijft er niets van je jam over als je geen brandschone potten gebruikt. Verwijder alle stickerresten aan de buitenkant, dat staat nettter. Doe de potten op de hoogste stand in de vaatwasser of maak ze schoon in heet water met soda. Spoel de potten uit met schoon heet water en laat ze op hun kop op een theedoek staan in afwachting tot ze gevuld worden.

Pompoenjam

* 550 gr pompoen (schoongemaakt)
* sap van halve citroen
* 3 el Grand Marnier (of andere alcoholische drank met sinaasappelsmaak)
* geleisuiker, hoeveelheid volgens de verpakking

Zet een schaaltje met een klein laagje water in de koelkast.
Rasp de pompoen tot aan de schil.
Meng alle ingrediënten met de geraspte pompoen in een hoge pan en laat deze zo een uurtje staan. Dat geeft je de tijd om je potjes brandschoon te maken.
Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Je zult snel genoeg merken waarom je een hoge pan nodig hebt. Tenzij je van poetsen houdt, neem dan gerust een lage pan.
Als de massa kookt en blijft koken terwijl je roert, begin dan met tellen. Of zet de kookwekker. 3, 4 of 5 Minuten, dat is afhankelijk van de suiker en geleermiddel dat je gebruikt. Test of de jam klaar is in het bakje koude water.
Zorg nu voor een slimme manier om de jam uit de grote pan in de kleine potjes te krijgen. Ik gebruik daarvoor een eveneens brandschone maatbeker met schenktuitje en een flexibele spatel. Zo kan je ook goed aflezen in welk potje je het laatste restje het beste kunt gieten.
Draai de deksel op de pot en zet deze een tijdje op z’n kop om de lucht in het potje te steriliseren.
Afhankelijk van de hoeveelheid suiker is de jam een half jaar tot levenslang houdbaar.

Lekker op brood. Bij een kaasplankje. Door de jus.

Overigens kan je de pompoen ook eerst koken tot hij gaar is en er dan jam van maken door de suiker, geleermiddel en desgewenst andere smaakmakers aan toe te voegen. Ik houd van een wat grovere structuur, daarom koos ik ervoor om de pompoen te raspen en alleen kort te garen in de tijd dat de pulp met de suiker kookt.

.

4 reacties

 1. agnes blijleven-beljaars
  10/03/2015

  mis hoeveelheid potjes je kan vullen !!!

 2. Edith
  10/27/2015

  Tja, Agnes, dat ligt aan hoe groot je potjes zijn, natuurlijk. Ik had een paar kleintjes en begon met het vullen van de grootste en schatte daarna in hoever ik met de rest van de jam zou komen. Gewoon proberen. Houd je nog een klein restje over, dan kan je dat gewoon in een potje doen en direct opeten. Succes.

 3. Harriet
  11/11/2015

  Ik heb de pompoen jam gemaakt via het recept uit de krant zoals hier boven. Ik vond de pompoen jam niet gaat na 4 a 5 min koken, maar zoals ik uw recept lees heb ik niets verkeerd gedaan. Alleen eerst de pompoen koken heb ik niet gedaan

 4. Mevr. F. Harmsen
  12/14/2017

  Edith, hoe lang is de jam houdbaar? Je schrijft een half jaar tot levenslang, afhankelijk van de hoeveelheid suiker. Maar hoeveel suiker moet ik gebruiken voor levenslang, en gaat dat altijd op voor jam?

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn