Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 08 2012, en geplaatst in de categorie moestuin.

Onderwerpen:

, ,

Een pieperwonder

Uitgelopen aardappels, daar doe je normaal gesproken niets mee. Weggooien. In de groene kliko als je een goed mens bent. Of de witte uitlopers ruim afsnijden en de aardappels gebruiken voor puree als je een zuinig mens bent. Ik deed het anders.
Ik heb immers een moestuin. Nou ja, een moestuintje. En ik wist, aardappels in de grond levert nieuwe aardappels op. Dus trok ik in ergens in april wat brandnetels uit de grond en legde de 4 uitgelopen aardappels in het zo vrijgekomen stukje aarde. Gewoon op de bonnefooi, op goed geluk en God zegene de greep die ik over een paar maanden later op die plek in de aarde zou gaan doen.
De eerste week ging ik iedere dag even kijken of er al iets uit de grond kwam. Daarna liet ik de plantjes het zelf maar uitzoeken. Na enige weken zag ik prachtige planten met dieppaarse stelen en mooie witte bloemetjes uit de aarde komen. Ze groeiden en groeiden maar. Ik was intussen al lang weer vergeten welke aardappels ik ook al weer in de grond had gestopt, en een donkerbruinpaars vermoeden begon te rijzen.
De afgelopen week begonnen de lange stengels alle kanten op om te vallen. Zouden de kipjes zin in aardappels hebben gehad en de planten al vakkundig opzij hebben geschoven? Maar mijn plastic omheining à l’improviste stond, hoewel niet meer zo fier, nog overeind. En ik zag geen gegraaf, dus die hypothese kon worden verworpen.
Dan zouden ze vast klaar zijn. Dit was blijkbaar het moment om de plantjes uit de grond te trekken en me op mijn knieën te werpen. 5 Minuten, vuile handen, afgebroken nagels en jeuk aan mijn schenen dankzij weer opkomende brandnetels later bezag ik vol trots mijn oogst:

Ik vind het een prachtig wonder.

Naschrift: Omdat het merendeel van de oogst uit kleine krieltruffelaardappeltjes bestond, heb ik deze kort gekookt en daarna op hoog vuur gebakken. Wat grof zeezout erover. Genieten!

.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn