Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 06 06 2007, en geplaatst in de categorie w.v.t.t.k..

mannen met lekkere hapjes

Ik ken ze! Die mannen met lekkere hapjes. En afgelopen weekend mocht ik ze aan het werk zien. Sterker, ik ‘mocht’ mee helpen. Kennen jullie dat? Dat je je soms afvraagt hoe het zou zijn als je van je hobby je beroep zou kunnen maken? Ik in elk geval wel en om mijn nieuwsgierigheid een beetje te bevredigen liep ik een soort van stage van één dag. Voor deze mannen is het cateren ook een uit de hand gelopen hobby en daarom vonden ze het des te leuker dat ik een dagje met ze mee zou lopen.
Zaterdagochtend was ik vroeg uit de veren om de mannen te gaan helpen. De klus was een trouw- annex verjaardagsfeest met ongeveer 80 gasten. Een deel van de voorbereiding was toen al gedaan, maar mij was verzekerd dat ik zeker nog mijn handen uit de mouwen kon steken. En dat bleek! Terwijl meneer eediete Jan hielp met het opbouwen van de bar, mocht ik mee boodschappen doen en in de keuken aan de slag. Druiven halveren, tomaten en mozzarella op een spies prikken, kruiden van hun takje ritsen, tomatensoep maken en broden afbakken waren een paar van de klussen die voor mijn rekening kwamen.
Maar toen was het werk nog niet gedaan. Het leuke van de mannen is namelijk dat zij een groot deel van het eten voor het oog van de gasten bereiden. Er staat dus geen vol buffet klaar als de gasten arriveren, maar continu verschijnen er nieuwe hapjes op de bar. Dus terwijl de eerste gasten rond zes uur binnendruppelden gingen wij weer aan de slag om de eerste gerechten af te maken. En dat ging in een hoog tempo door tot een uurtje of negen. Pas toen kon ik even om me heen kijken en een indruk van het feest krijgen. Het zag er erg gezellig uit. Voor de meeste mensen waren de gerechten, niet veel anders dan ik dagelijks voor onszelf klaar maak (behalve dan de hoeveelheden), spannend en nieuw. Spaanse tortilla’s? Ansjovis? En hoe pel je gamba’s? Overigens leerde ik ook twee nieuwe en erg lekkere smaakcombinaties: druiven, dragon en parmezaan en ansjovis met Spaanse rauwe ham. Chef Mat liet me nog een tijdje stoeien met de grill en daarna werd het tijd voor de chocoladefontein en de toetjes. De eerste viel erg in de smaak bij kinderen en hun moeders, terwijl de rest van de gasten smulden van de andere toetjes. En zo langzamerhand liep het feest op z’n einde.
Het was vermoeiend, druk, maar erg gezellig. Het lekkere weer, maar vooral de gastvrijheid van de mannen (& Ca) en hun hapjes maakten dat dit een onvergetelijke ervaring was.
Meer informatie over de mannen Jan & Mat Haenen met hun lekkere hapjes via 0614542471.

De komende week is het hier stil, dan geniet ik van het Italiaanse leven.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn