Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 03 06 2007, en geplaatst in de categorie geproefd en getest.

proeverij van aardbeien

Mijn oma deed ‘t vroeger in een bedje van anderhalf bij anderhalf: aardbeien kweken. Zij verzorgde de aardbeien en maakte er vele potten jam van, terwijl mijn opa de rest van hun groentetuin voor zijn rekening nam. Maar dat is natuurlijk niets vergeleken met de schaal waarop Jan Robben in Oirschot aardbeien kweekt. En dan is hij met 4 ha nog een relatief kleine kweker. Jan Robben is ‘s lands bekendste aardbeienkweker en afgelopen vrijdag kreeg hij een clubje culinair journalisten op bezoek. Initiatiefnemers Onno Kleyn en (koken met) Karin Luiten natuurlijk, redactrices van Delicious, diverse freelance journalisten en professionele eetbloggers als eetschrijver Gerrit Jan Groothedde en Janneke Philippi. En ik speelde de verstekeling!

aardbeiboom

Eind jaren tachtig werd de roep om een milieukeur voor aardbeien steeds groter. Milieu-organisaties vonden dat er teveel bestrijdingsmiddelen op de aardbeien werden gebruikt. Jan Robben nam de uitdaging aan en ging op zoek naar natuurlijke middelen en vond deze. In 1989 kreeg hij als eerste kweker het milieukeurmerk en vele anderen volgden. Ook de ‘gewone’ telers zagen wel wat in zijn methoden. Toen hij op zijn erf ook de Lambada te koop aanbood en dat bij het publiek in de smaak bleek te vallen, ging hij zich meer en meer verdiepen in smaakaardbeien. Op dit moment kweekt hij zes verschillende rassen in de vollegrond. En om deze lekkere aardbeien beter te kunnen promoten, ontwikkelde hij de aardbeienboom van hierboven en mooie hoesjes om zijn aardbeienbakjes.
Speciaal voor ons stond er een bank met 9 verschillende rassen aardbeien voor ons klaar. Vijf ervan kwamen van Jan’s eigen land en nog eens vier had hij bij bevriende kwekers gehaald. Op het eerste gezicht leken de aardbeien allemaal op elkaar, maar als je dan toch eens goed kijkt, zie je wel verschillen. De ene is wat puntiger, de andere ronder en de derde is juist weer heel grillig en lijken alle aardbeien in hetzelfde bakje van een ander ras. Sommige waren heel licht van kleur, de andere weer wat donkerder en er was een ras bij waarvan het kroontje parmantig omhoog stak.

aardbeien proeven

Maarja, aardbeien proeven, hoe doe je dat? Een hap nemen en het kroontje op het gras gooien. Maar uit welk bakje kwam deze aardbei ook al weer? Of hoe omschrijf je die zoete aardbei die toch weer anders zoet is als die andere zoete aardbei? En wat nu als een aardbei in een twee proefronde toch weer niet zo zoet blijkt, zeker als je ze vergelijkt met andere aardbeien? Enkele van mijn notities: “Zoet, maar minder dan nr 3! Nasmaak minder sterk.” (Polka), “Vlezig, stevig” (Elsanta van de volle grond), “Aardbei! cijfer 10!” (Korona), “Zurig” (Sonata, nieuw ras) “Kruidig. Stevige bite!” (Promesse, nog niet op de markt), “Vlak, reukloos” (Elsanta uit de kas), “Lekker! Suikerzoet en sappig.” (Lambada). Gelukkig hoorde ik halverwege ook Onno Kleyn iets mompelen over dat dat proeven toch niet meeviel. Jan Robben had het consequent over smaakaardbeien en Elsanta’s. Ik was er trots op dat ik dat verschil er in elk geval uit kon halen: over de twee Elsanta’s had ik geen smaakobservaties, terwijl ik bij de andere zeven aardbeien daar wel iets over kon opmerken.
Aan een gok van de rassen heb ik me maar helemaal niet gewaagd. Ik hoefde me daarover niet te schamen, want dat probeerde maar een enkeling. Het zou ook schier onmogelijk zijn, want de meeste rassen kan je niet eens kennen omdat ze niet verkocht worden. En laat dat nu net de insteek van het hele offensief zijn: meer keuzevrijheid voor de consument in aardbeien! En dat dat nodig is bewijst de uitspraak van een vriendin op mijn enthousiasme: “Maar waar koop je die lekkere aardbeien?”. Daar moest ik haar het antwoord (voor Utrecht) op schuldig blijven.
Na de proeverij gingen we het veld in. En onderwijl Jan ons alles uit over de natuurlijke teelt van aardbeien vertelde mochten wij de aardbeien direct van de plant plukken. Heerlijk, vooral als ze een beetje door de zon waren opgewarmd. Het veld met Lambada’s was voor iedereen duidelijk herkenbaar aan de sterke geur. Toen ik Jan vertelde van die aardbeienverkoper in mijn straat die een auto vol Lambada’s niet te harden vond, keek hij verbijsterd. Hij had iets dergelijks duidelijk nog niet eerder gehoord. Deze aardbei ruikt sterk, maar toch echt naar aardbei.

brood met aardbeien

Daarna werd het tijd voor de lunch. Brooddesigner Lucas Vermeulen had voor heerlijk wit brood gezorgd en vertelde honderduit over zijn passie voor brood. Misschien dat daar binnenkort een nieuwe excursie naar inzit?! Daarna kletsten we nog wat na en werd het langzaamaan tijd om afscheid te nemen. Van Jan kregen we nog een prachtige bonbon: een Korona gedoopt in chocolade van chocolaterie en ijssalon De Dames uit Oirschot. In Jan’s winkel kocht ik nog wat doosjes aardbeien om de proeverij thuis nog eens op mijn gemakje over te doen. Met de Korona weer als winnaar! Die mogen wat mij betreft ook worden gepromoot, zodat ik ze vaker kan eten.

update: Jan Robben houdt hier een overzichtje bij van alle verhalen over deze excursie.

13 reacties

 1. Jeanet
  06/04/2007

  Nou dat was goed gezelschap zeg, waar had jij je verstopt om als verstekeling mee te kunnen?

  Groet, Jeanet.

 2. eediete
  06/04/2007

  ja, dat had ik mooi geregeld he?
  leuk dat je een reactie achterlaat! (de volgende keer zal ie er sneller op staan!)

 3. suzy de laet
  08/19/2007

  dag,
  ik ben al een hele tijd op zoek naar een aardbei
  met de naam de lekkerste aardbei ooit geproefd!
  zeer donkerrood en sappig ,weet u hierover iets meer info,

  kan u mij helpen op mijn zoektocht?

  vriendelijke groet
  suzy de laet

 4. suzy de laet
  08/19/2007

  de naam van de gezochte aardbei is
  c h a r e l of c h a r l e s

 5. eediete
  08/20/2007

  ik heb je vraag aan Jan Robben voorgelegd, suzy, zodra ik iets meer weet, zal ik dat in een reactie onder dit bericht zetten.

 6. eediete
  08/21/2007

  Suzy, Jan Robben denkt dat je de Charles-aardbei bedoelt. Dat is een Amerikaans ras, dat het in onze omgeving waarschijnlijk niet zo goed zal doen. Zie ook: http://edis.ifas.ufl.edu/HS114.
  Hij raadde je ook aan om zijn aardbeien eens te proeven ;-).
  Ik hoop dat Jan en ik je hiermee een beetje hebben kunnen helpen en succes met je verdere zoektocht!

 7. suzy de laet
  07/13/2008

  Na lang zoeken heb ik de aardbei gevonden.
  De volledige naam is “Souvenir de Charles Machiroux ”
  Een zeer donkerrode,zeer lekkere aardbei.
  En nog een lekkere aardbei,maar minder zoet is “De Zwarte van Vottem”

  Groetjes,
  Suzy De Laet

 8. Edith
  07/14/2008

  Leuk dat je me op de hoogte houdt van je zoektocht! Is deze aardbei ook ergens in Nederland te krijgen, Suzy? Ik ben er nu wel heel nieuwsgierig naar geworden.

 9. […] Afgelopen zaterdag waren Meneer Eediete en ik in Haarlem voor een boodschap. Omdat we nog wat tijd over hadden, besloten we even de stad in te gaan. Ik wil een nieuwe spijkerbroek, zei ik nog monter. Maar al snel stuitten we op de markt voor de Sint Bavokerk. Met een kraam vol bijzondere kippen, een kraam van Frank Bunnik vol produkten van het Berkshire-varken, en natuurlijk diverse groenten- en viskramen. We besloten onze inkopen maar hier te doen. Die avond kwamen T en M een snelle hap eten en als klein voorafje kregen ze deze tartaar van makreel. Hij is geinspireerd op een recept uit het kookboek Maze van Jason Atherton en ik maakte ‘m al eens eerder. Als hoofdgerecht hadden we rosevalaardappeltjes uit de oven, met Frank’s favoriete worsten met peterselie (bijzonder lekker!) en lekkere sla. De overigens-niet-zo-zoete-als-ik-mij-herinner-lambada-aardbeien

 10. Dirk
  05/03/2009

  Mijn ouders hadden vroeger deze aardbeisoort (souvenir de Charles). Overheerlijk! Weet je soms waar ik hiervan stekjes kan kopen… Ik vind ze nergens.
  Groeten

 11. Edith
  05/03/2009

  Vraag het even aan Jan Robben, Dirk, misschien dat hij je verder kan helpen! Op zijn website staat wel een emailadres of contactformulier: http://www.aardbeien.net/. Succes!

 12. […] Verschillende rassen aardbeien Deze aarbei heet Elsanta en blijft lang stevig waardoor hij makkelijk te vervoeren is. Maar hij smaakt duidelijk minder dan andere rassen, die veel zoeter of

 13. suzy de laet
  10/02/2009

  voor dirk
  ik heb nu heel wat stekken van de aardbei
  souvenir de Charles.

  jim

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn