Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 13 08 2012, en geplaatst in de categorie moestuin.

Onderwerpen:

, ,

Augurken inmaken

Mijn buurman heeft zijn zinnen gezet op al het lekkers dat uit mijn moestuin zal komen. Door omstandigheden is dat nog niet zo veel als ik had gewild. Kleine maaltjes peulvruchten zoals erwten, kapucijners, tuinbonen en borlotti, courgettes en pompoen. Dus of er iets voor hem overblijft, dat denk ik niet. Maar hij heeft er vertrouwen in. Als voorschot daarop gaf hij mij zelfs al de overschotten uit zijn tuin. Rabarber kreeg ik. Sla. Augurken.
Augurken? Zitten die niet in een potje dan? Nee, die groeien aan een plant en hebben een stekelige schil. En vers smaken ze net als komkommer, maar iets minder waterig. Waarom er dan verschil is tussen augurken en komkommers, ik heb geen idee. Misschien zijn de eersten geschikter om in te maken? Dat laatste wilde ik na ettelijke rauwe augurken te hebben gegeten ook wel eens uitproberen. Maar welk boek ik er ook op nasloeg, de aanwijzingen waren onduidelijk en tegenstrijdig. Wel of niet eerst in zout of gezouten water laten staan? En hoe sterk gezouten? Wel of niet in verwarmde azijn inmaken? En hoeveel suiker dan eigenlijk? Als zelfs zij van MergenMetz er niet uit komen, dan weet je zeker dat het niet aan jou ligt.
Dus deed ik het volgende. Dankzij een eerder bezoekje aan AguaDivina. Daar leerde ik alles over gefilterd – en daardoor veilig te nuttigen – zeewater. Bedoeld om zeevruchten in te ontwateren, maar er kan meer mee. Misschien ook wel augurken inmaken. Ik liet 5 dikke augurken die precies in de pot pasten twee dagen in dit goddelijke water staan.
Daarna verwarmde ik voorzichtig wat witte wijnazijn, eenvoudige uit de super (6%), waarin ik naar verhouding 100 gram suiker op 1 liter azijn oploste.  Inmaakkruiden en sjalotjes enzo, die liet ik voor deze keer achterwege. En dit is het eindresultaat:

Snik.

.

6 reacties

 1. annette
  08/15/2012

  Misschien eens neuzen op een duitse site?

  groet

  annette

 2. Tonny
  08/19/2012

  Misschien ook eens Hongaarse pekelaugurken proberen? Heerlijk!

  • Edith
   08/19/2012

   Je maakt me nieuwsgierig Tonny. In hoeverre smaken die anders dan de augurken zoals wij die kennen? Proef je het zout nog goed?

 3. johanneke
  08/20/2012

  ik wist niet dat je augurken rauw kon eten, ik dacht dat die perse ingemaakt moesten worden om eetbaar te worden, anders te bitter ofzo. net zo min als dat ik wist dat je komkommers juist ook wel kon inmaken. gelukkig dat ik dat al wel ontdekt heb; vandaag weer 10 komkommers geoogst.

  • Edith
   08/22/2012

   Je weet nu in elk geval hoe het niet moet, Johanneke! ;-) Ik denk dat je de augurken/komkommers in een laag zout of heel gezouten water moet laten staan. Mijn zeewater zal niet zout genoeg zijn geweest, denk ik.
   Succes! Laat je weten of ze gelukt zijn?

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn