Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 18 07 2012, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, ,

Eindelijk

Als de gehele culinaire goegemeente in het water springt…. Ja, dan spring ik mee. Wie weet wat je daar voor lekkers tegenkomt!
En zo dook ik afgelopen weekend eindelijk ook eens in worst. Niet geheel toevallig net nadat een Duitse discounter een Fleischwolf SFW 250 B1 in de schappen had staan. Klinkt ernstig, maar het is een elektrische vleesmolen met het benodigde opzetstuk om een varkensdarm te kunnen vullen. Meer heb je niet nodig. Buiten dan wat vlees, zout, smaakmakers. En darmen, natuurlijk. De slager van de groothandel voorzag me daarin gul. Normaal niet te koop. Nu ook niet. Ik kreeg het cadeau van hem.
Voor de geplande venkelworst adviseerde hij procureur te nemen. Raar idee dat 2,5 kilo varkensnek in een mum van tijd in dat kleine pakketje met darmen zou verdwijnen. Maar zo zou het wel gaan.

Samen met Meneer Eediete en vriend T, tevens oud-cursist, sloeg ik de handleiding van de Fleischwolf (laat dat nog maar eens flink over je tong rollen) er op na. De gezouten darmen werden uitgespoeld. Het vlees werd gemalen, gekoeld en met de hand gemengd met venkelzaad, veel zout, peper en een scheut witte wijn. Tijdens het half uurtje dat het vlees in de koelkast stond af te koelen van het malen, stroopten we de darm op het opzetstuk. Geen slecht idee om daar zoveel tijd voor uit te trekken. En na een plukje vlees in een koekenpan gebakken en geproefd te hebben, kon het grote vullen beginnen. Voor zo’n eerste keer was het best handig om met z’n drieën te zijn. Eén persoon zorgde voor een continue aanvoer van vlees in de machine, door dit met de hand aan de duwen. Bij gebruik van de speciaal daarvoor bedoelde stopper kwam er teveel lucht bij. De tweede persoon zorgde voor wat extra tegendruk, zodat de machine niet om zou kiepen. En nummer drie begeleidde de aankomende worsten. Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder schrijven in hun Over worst: “Het heeft iets aangenaam pervers om de worst zich te zien vormen.” Laat ik het daar maar bij laten.*
Restjes vlees uit de molen werden hamburgertjes voor de lunch en ‘s avonds genoot ik van mijn favoriete venkelworst met pasta en een restje ratatouille. Het is dat er nog 1,5 kilo aan venkelworst in de vriezer ligt, anders zou ik het apparaat niet eens opbergen. Leuk om te doen, verrassend snel en met een heerlijk eindresultaat. En ik kan met trots zeggen: Ik ben een zelfworster!
[En ik wil dit t-shirt om het te bewijzen!]

* Ook de vraag van één van de groene slagers “Kan je je iets vernederenders verzinnen dan in je eigen darmen gepropt te worden?” laat ik hier graag onbeantwoord.

.

1 reactie

  1. Ria
    09/09/2015

    heerlijk venkel worstjes! Ik maak ze ook zelf, zonder darm worstjes rollen in aluminiumfolie rollen, even pocheren, afkoelen en dan braden.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn