Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 12 07 2012, en geplaatst in de categorie ~ maaltijdsalades, ~ pasta.

Onderwerpen:

, , , , , , ,

Pastasalade met erwtjes, artisjok en parmezaan

De (zon)gedroogde tomaat, wie kent ‘m nog? Een paar jaar geleden kon je geen culiblad openslaan, foodblog lezen of een gratis receptkaartje meenemen en je zag ‘m. Misschien was het wat veel. Zeker was het wat veel. Ik raakte overvoerd. En nu zie je ‘m nergens meer. Terwijl, stiekem, toch, zo af en toe, die zongedroogde tomaat best lekker is. In deze (vegetarische) pastasalade vormen ze een welkome aanvulling.
Ik kocht dus weer eens een zakje en weekte ze volgens de gebruiksaanwijzing in een deel azijn en twee delen water. Maar waarom eigenlijk?
Binnen een paar uurtjes had ik antwoord uit Italië. De azijn verrijkt de smaak, en door de azijn daalt de pH-waarde, waardoor de gewelde tomaten langer houdbaar zijn. Dat laatste was voor mij irrelevant, de zes die ik welde, werden direct in deze vegetarische pastasalade verwerkt.

Pastasalade met doperwtjes, artisjok, rucola en Parmezaanse kaas (vegetarisch)

* 300 gr kringelpasta (De Cecco)
* 250 gr doperwten (diepvries)
* 6 gedroogde tomaten
* 1 blik artisjokharten
* 100 gr rucola
* 100 gr parmezaanse kaas
* 1 takje citroenmelisse
* 2 el platte peterselie
* olijfolie
* lekkere azijn
* peper en zout

Kook de pasta in ruim gezouten water gaar.
Kook het benodigde aantal minuten de doperwten mee. Zorg wel dat de pasta snel weer aan de kook komt (Na het toevoegen van de bevroren erwten, koelt het water namelijk rap af).
Snijd de gedroogde tomaten en week ze (Volgens Castellino moest dat in 1/3 azijn, 2/3 water. Ik nam rodewijnazijn.).
Laat de artisjokken uitlekken en snijd ze in kleine partjes.
Scheur indien nodig de rucola in kleinere stukjes.
Snijd de parmezaanse kaas in kleine stukjes.
Hak de kruiden.
Als de pasta en de doperwten gaar genoeg zijn, uit laten lekken en afkoelen, terwijl je er een flinke scheut olijfolie doorheen roert (tegen het plakken).
Meng alles door elkaar, voeg naar smaak olie, azijn, peper en zout toe en laat de smaken goed intrekken.

.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn