Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 02 07 2012, en geplaatst in de categorie ~ oven, ~ pasta.

Onderwerpen:

, , , , , , ,

Zomerse lasagne met courgette, spinazie en tuinbonen

Zien koken, doet koken. Nadat ik Alain Passard geconcentreerd, gepassioneerd en vol overgave had zien koken, wilde ik dat ook. Maar koken is voor mij ontspanning. Wat ingrediënten bij elkaar zoeken en daarmee aan de slag. Lekker rustig in de pan roeren, met een glaasje wijn in de buurt, en al kokende bedenken welke smaakmakers het gerecht af zullen maken.
In elk geval wilde ik zijn manier van bereiden eens uitproberen. Dat deed ik met de courgette in deze vegetarische zomerse lasagne: ik gaarde ze in wat water, verrijkt met boter en olijfolie. Helaas verstopte ik ze daarna in deze zomerse lasagne. Puur zouden ze,op deze manier bereid, beter tot hun recht komen. Al denk ik dat ik daarvoor beter de kleine, stevige courgettes uit eigen moestuin (mits ze komen!) kan gebruiken, dan de grote waterige neef die ik nu uit de supermarkt haalde.

Zomerse lasagne met courgette, spinazie en tuinbonen (vegetarisch)

* 1 ui
* 150 gr spinazie
* 150 gr gedopte tuinbonen
* olijfolie
* (gezouten) boter
* 1 courgette
* 200 ml room
* pakje verse lasagnebladeren
* 150 gr milde blauwschimmelkaas

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel en snijd de ui in ringen. Laat ze in een scheutje olijfolie op laag vuur zachtjes garen.
Was intussen de spinazie en voeg deze toe als de uien zacht en glazig zijn. Bak al roerend de spinazie ongeveer 1 minuut mee. Laat goed uitlekken en breng op smaak met peper en zout.
Kook intussen de gedopte tuinbonen in een minuut of 4-5 beetgaar. Laat ze daarna uitlekken en snijd ze in kleine stukjes.
Neem een brede lage pan (vb hapjespan of wok met brede bodem) en doe daar zoveel water in dat het de bodem net bedekt. Voeg een scheut olijfolie toe en een flinke kluit boter. Snijd de courgette in plakjes en doe ze in de pan. Alain Passard wil dat je de pan niet te vol gooit, de bodem moet zichtbaar blijven. In mijn geval zou dat betekenen dat ik de courgette in twee porties zou moeten garen. Maar he, ik ben geen restaurant he!
Als de courgette na een paar minuten zacht zijn (niet te zacht), haal je ze uit de pan. Laat uitlekken in een vergiet en vang het vocht op.
Doe de room bij het achtergebleven vocht in de pan en laat op halfhoog vuur inkoken. Giet het opgevangen courgettevocht erbij.
Leg één of twee lasagnevellen in het roommengsel en laat ze zo even zacht worden.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Verdeel een paar eetlepels van de spinazie op de bodem en bedek met een laag lasagnevellen. Leg intussen weer nieuwe lasagnevellen in de pan. Verdeel plakjes courgette in één laag over de lasagnevellen. Bestrooi met peper en zout. Weer lasagnevellen erop, terwijl je nieuwe vellen even kort laat garen in de inkokende room. Verdeel de tuinbonen erover. Laagje vellen. Laagje courgette, peper en zout. Laagje vellen. Laagje spinazie (opmaken). Laagje vellen. Laagje courgette, peper en zout. Laagje vellen. Of in de volgorde die je zelf wilt. Eindig in elk geval met een laagje blauwe kaas in dunne plakjes.
Giet het ingekookte roommengsel over de lasagne en laat deze in 15 tot 20 minuten in de oven verder garen, of tot de kaas mooi gesmolten is.

De volgende dag is een stukje koud als lunch nog lekkerder!

.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn