Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 07 06 2012, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/, ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, , , , , , ,

Vegaburgers van ful medames

Ful me wat? Ful medames. Ook wel foul medammas. Het nationale Egyptische gerecht dat op ieder moment van de dag op tafel gezet kan worden. Als ontbijt, als snack, als mezze of bij het avondeten. Dat wist ik, maar gegeten had ik nooit. Daarom nam ik het mysterieuze blikje mee van mijn bezoekje aan  Öztürk market.
Veel wijzer werd ik er niet van. Het vermeldde favabonen schuine streep sojabonen. Dat klopt al niet. Favabonen zijn gedroogde tuinbonen. Waar wij ze vers en het liefst jong (en enkel) gedopt eten, kunnen tuinbonen ook gedroogd worden. Afhankelijk van of je ful medames in Egypte of één van de omringende landen eet, zit er knoflook, peterselie, komijn en/of tahin in. Typisch zo’n gerecht waarvan hét recept niet bestaat.
Volgens het blikje had ik een Koerdische variant te pakken, eentje waar onmiskenbaar knoflook en iets pittigs in zat. Net te veel om ze – zo uit het blikje overgeschept in een mooi kleurrijk kommetje – als mezze te eten, zoals ik van plan was. Daarom verzon ik voor de bonen deze zeer geslaagde vegaburgers. Met een opvallend vlezige structuur. En dat zeg ik niet om ze van hun geitenwollensokkenimago te ontdoen.

Vegaburgers van Ful Medames (4 stuks)

* 350 gr ful medames (uit blik,uitgelekt)
* 50 gr stevige groene olijven
* 50 gr feta
* 1 el peterselie
* 4 blaadjes munt
* 100 gr courgette
* 1 nog af te bakken broodje

Hak de olijven fijn. Snijd de feta in stukjes. Hak ook de groene kruiden fijn. Rasp de courgette.
Meng in een keukenmachine alle ingrediënten, behalve het brood. Maal het fijn, maar niet te.
Schep het mengsel in een mengkom. Breek het brood in grove stukken en maal het in de keukenmachine.
Meng het brood door het bonenmengsel, evenals wat peper en zout.
Vorm er 4 ballen van en laat ze opstijven in de koelkast.
Verhit een koekenpan tot deze goed heet is, giet er een scheut olijfolie in en leg de bonenballen er voorzichtig in. Duw ze plat tot burgers en bak ze zo, eventueel twee aan twee, aan beide kanten krokant.

Tip: Door het hoge vuur en het krokant bakken, zijn ze redelijk makkelijk om te draaien en uit de pan te tillen. Want ja, het blijven slappe burgertjes, zoals het huisgemaakte vegetarische burgers betaamt. Maar sjonge, wat lekker zeg.

.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn