Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 26 04 2007, en geplaatst in de categorie geproefd en getest.

zoete citroen

Mijn favoriete groenteboer in Lombok had een klein briefje hangen “ze zijn er weer: zoete citroenen! vraag onze medewerkers”. Dat maakte nieuwsgierig, dus op verzoek haalde┬ ├ę├ęn van de medewerkers twee lichtoranje citrusvruchten in een cellofaantje voor me uit de koeling. Dat van die koeling is geen overbodige luxe, want na 2 dagen fruitschaal worden ze al aardig zacht, terwijl de ‘gewone’ knalgele citroen nog een harde puist is.

zoete citroen

Maar wat moet je ermee? Zoete citroenen in Google zijn vooral een kunsthandelaar, vruchten in reisverslagen en onderdeel van taalkundige grapjes (“Heb je ooit van zoete citroenen gehoord?” Ja, nu wel!). Of ze worden ingemaakt met suiker zodat je op die manier┬ zoete citroenen krijgt. In het engels vind ik vaak de ‘sweet lemon’ terug in recepten waarin┬ door toevoeging van een zoetstof (suiker,┬ honing, oid) de smaak van de citroen gezoet wordt.
Omdat ik nog geen leuk recept ben tegengekomen, heb ik ze maar eens uitgeperst. Mijn proefnotitie: uitgeperst heeft het sap op de eerste slok niet echt een uitgesproken smaak of geur. Meer meloen dan citrus, al blijft er wel een bittertje (als een grapefruit) achterin je mond achter.┬ Die overigens met iedere slok sterker wordt.
Ik ben benieuwd wat deze vrucht, behalve haar beperkte verkrijgbaarheid, zo bijzonder maakt. Morgen nog maar eens bij┬ de groenteboer navragen. Dan vraag ik gelijk of zijn Hollandse aardbeien nou die bijzondere Lambada’s zijn.

update: De groenteboer vertelde me dat hij waarschijnlijk de enige in Nederland┬ is die zoete citroenen importeert en wel uit┬ Perzi├ź. Vanwege het hoge vitamine C gehalte (5x zoveel als in een sinaasappel) drinkt hij het sap vooral ter voorkoming van verkoudheden en griep, soms gemengd met sinaasappelsap. Hij waarschuwde nog wel dat je ze voorzichtig moet behandelen (niet mee gooien enzo) en koel moet bewaren, dan blijven ze zoet. Voor degenen die nieuwsgierig zijn: de komende 2 ├ 3 weken zijn ze nog te vinden bij PersePolis, Kanaalstraat, Utrecht.
En de aarbeien die hij had waren Elsanta’s. :-( Ik word nu wel erg nieuwsgierig naar de Lambada’s.

+ Nog een leuke vondst die ik in Lombok deed zijn deze Turkse komkommers.
+ Ik zag er ook verse hazelnoten!

6 reacties

 1. Gerrit Jan
  04/26/2007

  Ha Edith. Zoete citroenen heb ik ooit gegeten in de Cara´ben. Niets mee gedaan, gewoon op de manier van een sinaasappel opgegeten. Best lekker, maar ook weer niet hÚÚl bijzonder. Ik had ze nog niet in Nederland gezien.

  Zeker vragen, van die lambada’s. Dit is het moment dat de eerste elsanta’s op de markt verschijnen. Ik had er al een bakje van: wat een verschil! En dat bedoel ik niet positief. :-(

 2. eediete
  04/26/2007

  zie de update in mijn oorspronkelijke bericht!

 3. Gerrit Jan
  04/29/2007

  Het moment is niet ver meer dat er in de reguliere handel zo goed als alleen nog maar Elsanta te vinden zal zijn. Natuurlijk is de etikettering dezelfde: “Hollandse aardbeien klasse I”. Omdat dat zo is, kiest de handel voor de economisch meer aantrekkelijke variant (grotere opbrengst, minder kwetsbaar). Daar gaan we proberen iets aan te doen.

 4. […] Blauwe vingers kreeg ik ervan.

 5. Alessandro
  03/11/2015

  Zoete citroenen bestaan inderdaad!
  Ik kom zelf uit Sicili├ź en mijn ouders hebben meer dan 4hectare land.
  Zij kweken ook zoete citroenen :)
  Hoe het wordt gemaakt.
  Dit is de truc:
  Sinasappelboom doorzagen. Een kuiltje maken in de stam, citroenzaden erin stoppen en dichtmaken met een speciaal goedje.
  Uiteindelijk komt zo de zoete citroen! :)

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn