Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 03 2007, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

Onderwerpen:

, , ,

[vega] filodeegpakketjes met feta

Ken je dat? Dat je al jaren kookt, leest over koken en lekker eten, maar dat er toch producten zijn die je nog nooit gebruikt hebt? En dan niet omdat je ze niet lekker vindt, maar omdat je er gewoonweg niet toe komt. Ik heb dat met filodeeg. Ooit las ik eens dat het 24 uur duurde voordat het ontdooid was, hetgeen me voor jaren afschrikte. Het werd dus tijd om daar eens verandering in te brengen. En raad eens: het ontdooien gaat veel sneller! Om ervaring op te doen, maakte ik deze eenvoudige driehoekjes met feta-vulling. Lekker hapje voor een buffet (zo, die Google-zoektermen krijgen weer een boost!).
Ik kocht mijn filodeeg bij de ‘Turkse’ groentenboer en dat bleken vierkante lappen van ca 45 cm. Hiervan knipte ik met een schaar een reep van ca 5 cm breed. Voor degenen die vroeger op school opgelet hebben bij wiskunde weten dat hoe breder je deze rand maakt, hoe groter je driehoekjes zullen worden, aangezien de breedte van de reep de lengte van de gelijke benen van de driehoek bepaalt. Laat je nu niet afschrikken, het plaatje van de verpakking maakt alles duidelijk!

filodeeg vouwen

* filodeeg
* 200 gr feta (voor ca 12 driehoekjes), ca 75 gr boter
* sesamzaadjes (ongeroosterd), paar druppels citroensap
* (verse) tijm, peper en zout

Ontdooi de filodeeg en knip er een reep van ca 5 cm vanaf. Leg de filodeeg in een vochtige theedoek, zodat de vellen niet uitdrogen.
Smelt de boter zachtjes in een pannetje. Prak de feta fijn met de citroensap, tijm, peper en zout.
Leg een vel (ontdooide) filodeeg op een plank, strijk er met een kwastje wat gesmolten boter over en leg een hompje feta-mengsel in een hoek van je filodeeg.
Vouw de punt naar de overkant (zie foto) en klap vervolgens het driehoekje over het deeg tot je alleen een pakketje overhoudt.
Smeer ook wat boter over de bovenkant en strooi daar de sesamzaadjes over.
Bak de driehoekjes in ca 20 min in een voorverwarmde oven van ca 200 gr krokant.

.

Je kunt dit recept delen via:

8 reacties

 1. Angie
  03/21/2007

  Lijkt me heerlijk!
  Ik heb dat nou ook, soms zijn er groenten die je moet leren klaar maken en producten die je moet leren gebruiken. Zoals artisjokken of, inderdaad, filodeeg. Daar heb ik ook nog nooit mee gewerkt. Ik denk dat ik het toch maar eens ga proberen, super hoor Edith!

 2. eediete
  03/21/2007

  gelukkig dat het herkenbaar is! en dit is wel een heel eenvoudig receptje dat ik zomaar uit de losse pols maakte, filodeeg is zo moeilijk niet. ;-)
  succes Angie!

 3. sas
  10/15/2007

  Nou het klinkt zeker bekend.
  Wij hadden nogal wat bami over en nu ga ik proberen dit als een hapje te verpakken in filodeeg.
  Het leek me wel lekker, ben benieuwd of het gaat lukken.
  Ik heb geen frituur dus het werden geen bamischijven.
  Verse sla erbij of roergebakken spitskool, moet gaan smaken.
  Groet

 4. eediete
  10/16/2007

  en Sas, is het gelukt en lekker geworden?

 5. jac
  10/18/2007

  Mmmm, dit klinkt lekker en makkelijk!
  Maar hoeveel hapjes heb je hier ongeveer mee gemaakt? In de verpakking uit de supermarkt zitten doorgaans 10 vellen (ca. 225g) en ik vroeg me af hoeveel filodeeg je had gebruikt.
  Alvast bedankt!

 6. eediete
  10/18/2007

  met deze vulling heb ik 12 rolletjes gemaakt. maar hoeveel filodeeg ik daarvoor gebruikt heb?? geen idee! en ik ken de verpakking uit de supermarkt ook niet. Hoe breed en lang zijn die vellen, jac? ik heb de vellen verkleind naar 5 cm bij ca 45 cm (maar minder lang mag ook), misschien heb je hier iets aan? laat t anders gerust weten, dan maak ik ze gewoon nog eens een keer en laat ik het je weten..

 7. jac
  11/01/2007

  Overigens heb ik ze gemaakt met de ‘supermarktvellen’*… Ik heb ze natuurlijk niet opgemeten (dom!), maar ze waren ongeveer 25×25 cm groot. Ik heb van 5 vellen 15 hapjes gemaakt. Verder had ik 150g feta en dat was ruimschoots voldoende. En lekker ook!

  *2 x 5 vellen in een pak van 225 gram

 8. eediete
  11/06/2007

  jac, bedankt voor de update. het toeval wil dat ik ze deze week ook ga maken met filodeeg uit de super, dus je verhaal komt precies op het goede moment.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn