Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 25 05 2012, en geplaatst in de categorie ~ drank.

Onderwerpen:

, , ,

IJsthee zonder koken

Ik drink veel. Soms met alcohol, maar vaker zonder. De aanbevolen anderhalve liter vocht per dag in alcoholische vorm gaat me toch wat te ver. Daarom drink ik veel thee. En zodra het kwik omhoog schiet, vervang ik mijn dagelijkse portie door water. Smaakjeswater. Met een takje munt, een schijfje citroen, een stengel bleekselderij, een mengsel hiervan of een spannender combinatie. Of ik gebruik wat meer suiker en maak limonadesiroop. Van vlierbloesem (nu weer te plukken), fruit of gedroogde Iraanse citroenen voor een volwassen variant. In de lijst niet gepubliceerde blogjes zie ik wat nog niet geslaagde experimenten voor muntsiroop staan, die zal ik deze zomer vast weer oppikken.
Een ander zomerse favoriet is ijsthee. Jarenlang moest ik er niets van hebben, die veels te zoete en met belletjes verrijkte kant-en-klare ijsthee, die alleen in de smaak perzik verkrijgbaar leek. Dat ik ook zelf ijsthee kon maken, kwam niet in me op. Het zal er wel mee te maken hebben gehad dat ik koud geworden thee vreselijk vond. Maar een mens wordt ouder en wijzer. Dat bewijzen de paar experimenten die ik  ook achter de schermen van mijn blog vond. Sterke thee zetten, veel suiker toevoegen en dan af laten koelen, dat werk. Bitter of veels te zoet, bij geen was ik tevreden. De blogjes bleven achter de schermen.
Ze kunnen nu worden verwijderd. Ik heb het beste recept voor de lekkerste ijsthee. Zonder te koken. De truc om losse thee in koud water te laten trekken, leerde ik van Marion Blik van Betjeman & Barton. Zij adviseert om haar huismelange Pouchkine te gebruiken. Dat is lekker. Evenals de lentethee van Simon Levelt. Dus … 


…. zodra de barometer voor de volgende dag goed weer aanwijst, doe je 2 eetlepels losse thee in een kan of fles, 2,5 afgestreken eetlepels suiker erbij en 1,5 liter water erop. Dit laat je een nachtje in de koelkast staan. Voor het inschenken zeven, en genieten maar.

So move over theemuts, van mij mag het een lange hete zomer worden, met deze hippe cold brew ice tea.

update:
Inmiddels is het hartje zomer 2013 en gaat er een kan per dag doorheen. In allerlei variaties. Ik zal daar snel eens een blogje aan wijden. Veel van de experimenten bevatten overigens minder suiker (max 1 eetlepel) dan hierboven beschreven.

.

5 reacties

 1. Karin Tempelaar
  08/19/2012

  Klinkt goed. Ik heb meteen een kan gemaakt en in de koelkast gezet. Ik had nog precies genoeg lentethee van Levelt. Daarna moet ik over op Rooibos of rozenthee, kan ook lekker zijn ;)
  In mijn kan past maar 1 liter. Dan heb je 1 el + 1 tl losse thee en 1 el + 2 tl suiker nodig.

  • Edith
   08/19/2012

   Ben benieuwd wat je van deze variant van ijsthee vindt, Karin!
   Als je ervan houdt, is groene thee ook het proberen waard. Of andere zwarte thees (theeën? ;-). En minder suiker is ook een optie.

 2. colette beyne
  07/04/2013

  Leuk, ik kende deze truc nog niet. Maar voor het weekend ga ik hem maken, heb nog Pouchkine!

  • Edith
   07/04/2013

   Het is echt een aanrader. Uit de VS ken ik (inmiddels) ongezoete ijsthee – die ze serveren met een paar zakjes suiker zodat je ‘m zelf kunt zoeten, maar die is toch nog wat bitterder dan deze variant. Ik denk dat ze voor die variant gekookte thee gebruiken.
   Dit is een heerlijk zachte dorstlesser!

 3. […] Bij mooi weer hoort een lekker verfrissend drankje, zoals ice tea. Ik deelde al eerder 4 recepten met jullie om zelf ice tea te maken. Nu ben ik zelf ook aan de slag gegaan en heb ik met een erg eenvoudig recept heerlijke ijsthee gemaakt. Dit recept komt van Edith’s keuken. […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn