Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 22 05 2012, en geplaatst in de categorie ~ maaltijdsalades.

Onderwerpen:

, , , , , , , ,

Salade van zoete aardappel, kip en avacado

Mocht het ooit echt nodig zijn om te hamsteren, dan weet ik wat ik in huis haal. Zoete aardappel. Verrassand lang blijven deze bataten goed. Waar gewone aardappelen uitlopen, verschrompelen en bijna al nieuwe voortbrengen in mijn bewaarkast, daar bleven twee rood-oranje rakkers nog fris en stevig. Zo lang, dat ik me niet meer herinner wanneer ik ze kocht, maar een maand of 3 geleden was het zeker wel.
Maar ik verbaas me niet meer over de houdbaarheid als ik lees hoe Hawaianen en Maori in de 14e eeuw vanuit Midden-Amerika naar Nieuw-Zeeland zijn gevaren en zo zeer waarschijnlijk de zoete aardappel naar dit werelddeel brachten. Lange tijd is getwijfeld of deze reis niet meer was dan een gelukkige toevalligheid. Tot de Noor Thor Heyerdahl  in zijn Kon-Tiki-expeditie in 1947 bewees dat dat wel mogelijk moet zijn geweest. Zijn maandenlange reis – die mij als kind al fascineerde, ik ga zijn boek toch eens herlezen – op een klein vlot, naar Incaontwerp, bracht hem van Peru naar Polynesië. Als tweede bewijs: de oude Peruaanse naam voor zoete aardappel, kumar, komt op de Polynesische eilanden in vergelijkbare vormen voor.
Thor zelf nam ook zoete aardappel mee op zijn Kon-Tikireis. Of hij deze zomerse maaltijdsalade ermee maakte, dat denk ik niet. Hoe zou hij midden op de oceaan aan gebraden kip hebben kunnen komen?

Salade van zoete aardappel, kip en avacado

* 1 grote of 2 kleine zoete aardappels (oranje)
* 2 tl Mexicaanse kruidenmix
* 1 avacado (rijp!)
* restje gebraden kip
* 1 rode of gele paprika
* paar bladen Romaine-sla
* 2 lente-ui
* paar takjes verse platte peterselie
* 4 el lekkere olijf- of notenolie met veel smaak
* 1 of 2 el limoensap
* peper en zout

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in hapklare brokjes. Kook deze in water met 1 theelepel kruidenmix in een minuut of 10 gaar. Prik er met een aardappelschilmesje in om de gaarheid te controleren. Giet af en laat iets afkoelen.
Verwijder intussen de schil van de avacado en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de kip fijn, indien nodig. Verwijder het steeltje en zaadlijsten en snijd de paprika in heel kleine stukjes. Was de sla en scheur ze in stukjes. Snijd de lenteui in dunne ringetjes. Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn.
Meng alle ingrediënten breng op smaak met olijfolie, limoensap, de rest van de kruidenmix en wat peper en zout. Proef, en voeg eventueel wat extra limoensap en olie toe.

Meneer Eediete vond het lekker om er een flinke dot mayonaise doorheen te roeren.
Ik zelf opteerde op het laatste moment, voor het mengen, voor een vegetarische variant en verving de kip door stukjes milde blauwschimmelkaas. Zonder mayonaise.

.

1 reactie

  1. Linda Vermeer
    05/25/2012

    Hoi Edith,
    Leuk blog! Ik heb een vraagje maar kan je e-mailadres niet vinden. Zou je mij een mailtje willen sturen op linda@kookpunt.nl?
    Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn