Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 04 05 2012, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, , ,

Warme witlofsalade met appel

Meestal ga ik met een plan de keuken in. Het is geen vastomlijnd plan, maar ik heb wel een aardig idee van wat ik wil gaan maken en welke kooktechnieken ik ga gebruiken. Maar eenmaal in de keuken, kan ik daar gerust van afwijken. En dat maakt het lastig, als ik tijdens het eten heb besloten dat het gerecht blogwaardig is. Want wat heb ik nu ook alweer gedaan, en met welke hoeveelheden? Meestal krabbel ik daarom al tijdens het koken een en ander op een papiertje, om dit later hier op mijn blog verder uit te werken.
Hieronder zo’n kladje. Nouja, ik heb er toch maar een nettte versie van gemaakt, want op het echte kladje stond alles nog schotser en schever.

Enig nadeel is dat Google de tekst op een plaatje niet kan lezen. Daarom toch een korte samenvatting: rooster een handje hazelnoten in een ruime droge wok of hapjespan. Hak ze fijn. Rooster daarna, nog steeds zonder extra vet, een paar plakjes rauwe ham krokant, laat ze uitlekken op keukenpapier en verkruimel ze. Intussen heb je twee appels geschild en in dunne plakjes (zo’n 20 per appel) gesneden. Deze bak je zachtjes in het achtergebleven vet, en eventueel voeg je bij de tweede portie  nog wat hazelnootolie toe. Als de appel ligt bij te komen, bak je op hoog vuur de losgehaalde blaadjes van de witlof aan, ook in wat hazelnootolie en voeg halverwege 4 eetlepels ahornsiroop toe. Haal uit de pan, ook het bakvocht, en meng alle ingrediënten en draai er nog wat peper over. Oja, vergeet de ‘kaas gerijpt in bier‘ (zoals AH ‘m noemt) niet in stukjes er ook doorheen te doen. (Vervang deze evt door een mild smakende jong belegen kaas).
Voor een vegetarische versie laat je de rauwe ham weg en strooi je wat extra zout over de warme witlofsalade.
Wij aten het met aardappelpuree.

.



2 reacties

  1. Claudia Reina
    05/04/2012

    Zelfs zonder ham lijkt het me wel erg lekker!

  2. Edith
    05/05/2012

    Ja, het is een leuke combi, he? Ben ook benieuwd naar de vegetarische variant.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn