Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 24 04 2012, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep.

Onderwerpen:

, , , , , , , ,

Appeltaart van Rachel Khoo

Afgelopen week was Rachel Khoo in Nederland om haar kookboek Chez Rachel te promoten. Voor een groepje genodigden gaf ze een workshop. Ik deed mee, omdat ik het wel eens leuk vond om aan de andere kant van de tafel plaats te nemen. En omdat ik wel eens wilde weten die die Rachel Khoo nu eigenlijk was.
Van verschillende kanten hoor ik positieve geluiden over haar kookprogramma, waarin ze vanuit haar kleine keuken in Parijs laat zien hoe eenvoudig de Franse keuken kan zijn en vanaf de kaft van haar boek straalt een frisse jongedame je tegemoet. En dat bleek ze ook te zijn. Na een jaar kooklessen aan Le Cordon Bleu te hebben gevolgd, en daar heus het lievelingetje van de docenten niet was, gaat het als een speer met haar culi-carrière. Tijdens de theepauze, toen onze baksels in de oven stonden, vertelde ze dat ze graag creatief bezig is. Nu is dat met koken, maar dat kan later ook veranderen.
Tijdens de workshop maakten we een standaarddeeg, dat je voor zoete en hartige taarten kunt gebruiken. Ik stak er nog iets van op, want Rachel Khoo verklapte een aantal leuke tips. Natuurlijk staan die hieronder. Van de amandelroom maakten we zoveel, dat ik het zonde vond om het restant dat we niet gebruikten weg te gooien en de spuitzak mee naar huis nam. Daarmee maakt ik, naar Rachels recept, deze appeltaart.

Appeltaart van Rachel Khoo

Deeg
* 90 gr zachte boter
* 1 tl suiker
* snufje zout
* 180 gr tarwebloem
* 2 eidooiers
* 2 el koud water

Klop met een houten spatel de boter los en meng er de suiker en zout door. Roer het romig en meng de gezeefde tarwebloem erdoor tot het een korrelige massa is. Kneed dan met je handen de eidooiers erdoor en het koude water. Als het een soepel deeg is, duw je het tot een platte schijf van ca. 10 cm en laat het in plastic folie een uur in de koelkast rusten.
Je kunt ook een mixer gebruiken, maar klop daarmee niet te lang, zegt Rachel.
En wat doe je met de overgebleven eiwitten? Daar maak je meringues van, deze rozenmeringues bijvoorbeeld.

Amandelroom
* 200 gr witte amandelen (dus zonder velletje)
* 200 gr suiker
* 200 gr zachte boter
* 2 eieren

Maal de amandelen heel fijn in een keukenmachine en meng met de suiker. Roer met een spatel de zachte boter erdoor. Meng als laatste de eieren erdoor.
In de workshop deden we dit alles met een houten spatel. Je kunt ook een mixer gebruiken, maar dan meot je niet te lang mixen, waarschuwde Rachel Khoo ons. Dan wordt het mengsel te luchtig en blijft het fruit er niet goed opliggen.
Doe de amandelroom in een spuitzak als je kleine taartjes maakt. Dan kan je deze het makkelijkste vullen.

* 2 of 3 appels

En nu de appels
Vet een vorm of een paar kleine vormpjes goed in.
Rol het deeg uit. Rachel Khoo leerde ons om dat tussen twee vellen bakpapier te doen en niet door je aanrecht met bloem te bestuiven en daarop het deeg uit te rollen. Zij vind zichzelf daarna altijd wit terug en bedacht daarom deze truc. 
Ook vertelde ze ons, dat  als het deeg te hard is om makkelijk uit te rollen, je er een paar keer met je deegroller op moet slaan. Dan rolt het wel makkelijker uit.
Bekleed de vorm(en) met het deeg en prik een paar keer in de bodem. Verdeel de amandelroom over de bodem.
Snijd de appels (ik heb ze bijna alledrie gebruikt) in dunne plakjes en verdeel deze over de amandelroom. Voor een wat zoetere smaak kan je daar vervolgens nog wat honing over smeren.
Bak de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

In haar kookboek Chez Rachel maakt ze deze taart(jes) met frambozen. Tijdens de workshop bakten we allemaal een minitaartje (ofwel tartelette) met appel zoals hierboven beschreven en eentje zonder fruit, maar wel met de amandelroom. Deze belegden we daarna met verse frambozen. Dat kan ook.

Ik vertel overigens hier op koken.blog wat ik van Chez Rachel vind, en morgen zal er een actie online komen waarmee je het boek, gesigneerd door Rachel Khoo, kunt winnen!

.

6 reacties

 1. Elsa
  04/24/2012

  Hoi Edith, voor de amandelroom worden hele amandelen gebruikt die worden gemalen. Is het dan ook mogelijk om direkt amandelmeel te gebruiken?

  • Edith
   04/24/2012

   Goede vraag Elsa, ik stelde ‘m mezelf ook tijdens het typen. Gewoon eens proberen, lijkt me!

 2. Elsa
  04/24/2012

  Gaan we proberen ;-)!
  Ben nu aan het experimenteren met chocogebak en mouse met avocado als vervanger van boter en stevia als vervanger van de suiker. De mannen hier thuis vinden het prima dat experimenteren

  • Edith
   04/25/2012

   Haha, dat kan ik me voorstellen Elsa. Ik ben de laatste tijd ook veel aan het bakken en daar krijg ik hier ook geen commentaar op! Maar ben zelf ook een enorme snoeperd, en eigen baksels lijken me op een of andere manier gezonder dan het snoepgoed uit de winkel. Ik weet tenminste wat er allemaal in zit.
   Ben wel erg benieuwd naar je avacado-stevia-experiment, klinkt spannend!

 3. Marianne
  04/24/2012

  Edith toch, kijk jij niet naar Rachel op de BBC?

  • Edith
   04/25/2012

   Betrapt! Nee dus. ik kijk eigenlijk verrassend weinig kooktv. Al ben ik wel heel nieuwsgierig naar 24Kitchen, maar daar zou ik -denk/hoop ik- toch ook niet de hele dag naar gaan zitten koekeloeren.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn