Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 12 04 2012, en geplaatst in de categorie w.v.t.t.k..

Onderwerpen:

, , ,

Koken op tv – met alle bloopers

Op tv ziet alles er altijd gelikt en snel uit. Zelfs als je er een beeldbuis-amateur als ik neer zet. Als redactie stel je die gerust en instrueer je goed. En je hoopt dat die amateur zelf ook nadenkt. En anders staat er een heel team voor, tijdens en na de (live-)uitzending paraat om eventuele problemen in een wip op te lossen. Zo ging het althans bij de live uitzending van KoffieMAX waar ik twee recepten uit het opstuurboekje Sorry kookte. Ja, dat live lees je goed. Tel je zelf de bloopertjes? 

Allereerst de dames van de make-up, die me op mijn verzoek zo mogelijk naturel opmaakten en mijn haar prachtiger dan ik ooit zelf zou kunnen föhnden. Al is het maar omdat ik geen föhn gebruik. Daarna hielp mijn eigen assistente me met alles klaar zetten. Bedankt nog, mam! En toen vroeg ik om hulp. Ik kreeg het fornuis niet aan. Medewerker 1 ontdekte dat mijn eigen pannen het niet zouden doen op het inductiefornuis waar ik in de uitzending op moest koken. Uit de tv-keukenkast pakte ik prompt de pannen die het ook niet zouden doen op dat fornuis. Daar kwam medewerker nummer 2 achter. Nummer 3 bezorgde me de juiste pannen. En nummer 4 stopte de stekker van het fornuis er in. Nummer 5 kwam zich voorstellen. Oh, dat was Myrna, de presentatrice. Ze vroeg nog heel keurig hoe ze mijn achternaam uit moest spreken. Nummer 6 kwam me met wat halsbrekende – nouja, met wat overdrijving – toeren aansluiten op het geluid. En toen gingen we live.
Thuis had ik geoefend en daardoor wist ik dat het prettiger zou werken als ik alle ingrediënten afgewogen klaar zou zetten. Ook had ik alle materialen die ik dacht nodig te hebben zelf maar meegenomen. Ja, die tv-koks doen dat best slim. De witte-chocoladetaart zou ik dan in een wip gemaakt hebben. En terwijl die in de oven stond, kon ik op mijn gemakkie de bloemensalade maken. Zo gezegd, en zo ging ik aan de slag. En nog geen blooper gemaakt.


Het introductiepraatje met Myrna

Het eieren splitsen ging goed. Natuurlijk, daar hoef ik niet op te oefenen. Bij gebrek aan een extra bakje, brak ik ze boven het kommetje voor de eiwitten. Bij het laatste ei (natuurlijk!) kreeg ik daar spijt van. Mijn gepruts om de dooier uit de kom te vissen, is niet in beeld getoond. Maar ik had het goed gedaan, ik kreeg het eiwit stijf genoeg. En hoewel mijn nieuwe mixer heus heel stil is, was ie toch te horen. Aldus Myrna, die – we zijn live, weet je nog? – er een opmerking over maakte. Bij het weglopen gaf de gast waar ze mee in gesprek was me een knipoog, dus blijkbaarviel  het allemaal wel mee.
Intussen had ik een pan water klaargezet, met daarboven een kom om au bain-marie de chocolade en boter te smelten. Keurig volgens de uitleg op de toetsen gedrukt. Maar warm werd de pan niet. Medewerker 1 kreeg de pan ook niet aan op een andere pit. Medewerker 3 gaf de schuld aan de pan. Hij glipte weer weg en haalde een nieuwe pan. Ik kreeg het er inmiddels zelf warm van. Maar die studiolampen deden de boter en chocolade niet smelten. Intussen begon ik maar aan de salade en bakte wat plakjes courgette in de koekenpan die wel verwarmen wilde. Tijdens de grote Sinterklaasshow durfde ik niet te mixen, dus pas toen we over de helft van het programma waren, kon mijn taart eindelijk de oven in.
De plakjes courgette, en vooral de knoflook in de marinade, maakten dat een deel van het publiek afgeleid raakte en af en toe snuivend de neus in de lucht deed. Het opmaken van de salade ging lekker en het zag er fraai uit. Ik vergat ook het bordje voor Myrna niet. Die toen plots naast me opdook. Ze wilde de taart proeven. Live! Bij het aansnijden bleek ie iets kleffer dan bedoeld. Maar klef of niet, de smaak was heerlijk. Dat wist ik natuurlijk wel, maar toch likte ik mijn vinger af. Sorry pap!
Het publiek had de aansporing van Myrna niet nodig, noch die van mij, en dook direct na de uitzending voor me op voor een hapje. De bordjes salade gingen grif weg. Behalve aan één mevrouw, die ‘die bloemen’ niet durfde te eten. En ook de taart was op voor ik het wist. 


Myrna mag proeven.

En pas bij het terugkijken thuis zag ik  dat ik met mijn mooiste jurkje aan, perfect in de setting van de studiokeuken paste. Maar of dat nou een blooper is …?  

.

5 reacties

 1. Es
  04/12/2012

  Leuk hoor! Ik ga nu even kijken!

 2. Es
  04/18/2012

  Ik vond het leuk! Ik zou neer vallen van de zenuwen, maar ja, ik ben dan ook een watje.
  ;)

 3. Philippine
  04/22/2012

  wat leuk om te lezen! En natuurlijk nog leuker om te kijken. Ook ik zou het doodeng vinden om zoiets te moeten doen, vooral in onbekende keuken met allemaal spullen die je niet kent. Maar tjonge, echt heel erg goed gedaan en wat zag je er mooi uit! Ik zeg, op naar je TV kookprogramma!

 4. Edith
  04/22/2012

  Dank jullie Philippine en Es. Ik vond het ook best spannend hoor en koken in een onbekende keuken is zeker lastig, maar ik had veel van mijn eigen spullen bij me, dat scheelde wel heel veel. En natuurlijk ook thuis nog even geoefenend en de recepten uit mijn hoofd geleerd! ;-)

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn