Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 04 2012, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep.

Onderwerpen:

, , ,

Koekjes met amandelspijs en oranjebloesemwater

Na jaren trouwe dienst begaf mijn mixer het. Het was nog mijn eigen schuld ook, omdat ik me liet afleiden bij een mij tamelijk onbekend recept voor de foodswap en iets te taaie karamel wilde mixen. Dat lukte dus niet. En hoewel de mixer soms wekenlang werkloos in de kast staat, moest er toch snel een nieuwe komen. Hij werd bezorgd, maar op het verkeerde adres. Mijn voordeel was dat ik daardoor een nieuwe buurvrouw leerde kennen, die ook wel ‘iets’ met eten heeft. Hoi Karin, lees je hier mee?
Natuurlijk wilde ik de mixer direct uitproberen. Op de tweede voorraadvondeling: een pakje amandelspijs. Ooit gekocht voor een nooit meer gemaakte taart. De THT was wel iets overschreden, maar wat kan er misgaan bij een product dat (bijna) alleen uit suiker en amandelen bestaat? Niets, dus.
Ik had gezien dat Nell er gevulde koekjes mee maakte. Ik mengde het spul gewoon door het deeg. Veel makkelijker, en net zo lekker. En bij de iets dikkere koekjes was het effect hetzelfde; knapperig van buiten en een smeuiig binnenste. De koekjes bracht ik op smaak met oranjesbloesemwater en 5-spicemix voor wat tegenwicht.

Koekjes met amandelspijs en oranjebloesemwater

* 200 gr amandelspijs
* 1 ei
* 200 gr zachte boter
* 200 gr witte basterdsuiker
* 1,5 el oranjebloesemwater
* 1,5 tl 5-spice (kant-en-klaar specerijenmengsel van steranijs, venkel, kruidnagel, cassia (Chinese kaneel) en sechuan peperkorrels)
* 300 gr bloem

Verdeel de amandelspijs met je handen los en mix er het ei doorheen. Voeg suiker en boter toe en klop deze tot het mengsel wit en luchtig ziet.
En ja, mijn nieuwe mixer is zo stil dat ik even in de kom keek of ie wel aan het werk was. Dat was ie..
Voeg de oranjebloesemwater, 5-spicemix en (gezeefde) bloem in porties toe en meng goed.
Vorm een lange rol en wikkel deze in bakpapier of plastic folie. Zet een uurtje in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Snijd plakjes van de koekjesrol en duw deze evt nog wat platter. Bij mij bleef het een ietwat plakkerige massa, maar dat ik vind het helemaal niet erg om mijn handen vul te maken.. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 13-15 minuten af in de oven.

.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn