Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 03 04 2012, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Onderwerpen:

, , , , ,

Gevonden rijstpapier

Zo af en toe moet het gebeuren: de voorraadkast uitmesten. En dat kan je gerust letterlijk nemen, er zijn weken dat er geen stofdoek doorheen gaat. Gister begon het te kriebelen, nadat een zakje met het een of ander – nooit gebruikt en voor welk gerecht gekocht weet ik ook niet meer – openbarste en z’n inhoud over de grond verspreidde. Dan maar gelijk goed, dacht ik.
En nu staat alles weer netjes bij elkaar, is alles gestopt en gezogen en lijkt het ineens of er nog ruimte genoeg is voor nieuwe lekkere ontdekkingen. Lijkt, want daar wil ik voorlopig nog even mee wachten. Ik deed ook een paar ontdekkingen in mijn voorraadkast, waar ik eerst maar eens mee ga stoeien. Rijstpapier bijvoorbeeld. Het pak was al open en de THT-datum zei 31-12-2009. Echt een oudje dus, en typisch zo’n ingrediënt waarvan ik echt niet meer wist hoe het in de kast terecht is gekomen. Ik riep er iets over op twitter en nog voor ik zelf kon bedenken dat ik ze zou gaan vullen als een soort verse loempia’s, hadden al een aantal volgers hetzelfde geroepen.

Van linksboven met de klok mee zie je, fijngesneden:
halve stengel bleekselderij
blaadjes van 1 takje munt
half uitje
restje (gebraden) kippevleugels, nog even gepocheerd
1 winterpeen, geblacheerd
stukje spitskool, geblancheerd
sausje: 5 el donkere sojasaus, 2 el limoensap, 1 el vissaus, 1 el rode saus
2 bolletjes stemgember
2 kleine gebakken eitjes (in m’n nieuwe schattige koekenpannetje)
stukje rode peper (optioneel)
halve mango
klein stukje prei, geblancheerd
1/3 rode paprika
1/3 komkommer
5 el gehakte noten

Het blancheren hoef je in dit geval niet letterlijk te nemen. Terwijl ik de al eerder gebraden kippenvleugels nog even in heet water liet zacht worden, doopte ik daar ook om en om de groenten (in een zeef) in. Minuutje laten hangen, dan de zeef eruit en even onderdompelen in koud water. Het kookvocht zette ik in het midden van de tafel en daarin lieten we de vellen rijstpapier weken tot ze zacht genoeg waren . Vullen met wat je de ingrediënten die je bij elkaar vindt passen en oprollen maar. Zeker lekker, maar wel een gedoe, met die natte vellen op je bord. Toch maar eens nadenken wat ik nog meer met rijstpapier kan doen.

.

2 reacties

 1. Gnoe
  04/03/2012

  Hee! Dat moet *mijn* pakje rijstpapier zijn!!! Ik weet zeker dat ik een pakje in de voorraadkast moet hebben liggen (en de datum klopt ook wel zo ongeveer ;) maar toen ik laatst loempiaatjes wilde maken kon ik het neeeeergens meer vinden. Ook weer opgelost. ;) Hoewel het natuurlijk een groot mysterie is hoe deze transportatie heeft plaatsgevonden…

  Ziet er naar uit dat je hebt gesmuld! (Mijn alternatief van gevulde koolbladeren was ook best te pruimen trouwens :)

  • Edith
   04/03/2012

   Ah, het mysterie van de rijstpapier is opgelost! Tja, ik ben tussen de THT-datum en nu verhuisd, misschien hebben de verhuizers een ommetje gemaakt?
   En ik ben benieuwd of mijn andere nieuwe-oude-ontdekkingen ook van jou afkomen..

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn