Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 05 12 2006, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

[vega] bruschetta met geroosterde bietjes

bruschetta met geroosterde bietjesEen ideaal hapje om te maken als je eters krijgt is een bruschetta of crostini. Ofwel een stukje belegd geroosterd brood uit de Italiaanse keuken. Wat ik begrepen heb zit het verschil tussen een bruschetta en een crostini vooral in de grootte van het stukje brood. Je kan het toastje beleggen hoe je wilt, ideaal om restjes op te maken.
Deze bruschetta heb ik verzonnen omdat ik persé bietjes in de oven wilde roosteren. Het idee hiervoor deed ik op in de nieuwsgroep nl.culinair, waar Tonny de suggestie plaatste om bietjes op een laagje zout te roosteren. Zij deed hier weer inspiratie voor op in de keuken van Henk Savelberg. Over dicht bij het vuur gesproken. Voor ca 4 à 5 bruschetta’s/crostini’s.

* 1 afbakbroodje (bruin), of lekker brood van de bakker dat een paar dagen oud is
* 2 kleine bietjes of 1 grote biet
* (als het loof niet meer aan de bieten zit:) rucola
* zachte geitenkaas met een niet al te sterke smaak, 1 el olijfolie, 1/2 tl balsamico-azijn
* takjes verse tijm, grof zeezout

Vijzel het grove zeezout met ca 2 el blaadjes (verse) tijm tot de aroma’s loskomen.
Bedek de bodem van een klein ovenschaaltje met het tijmzout en voeg evt nog een extra takje tijm toe.
Maak de bietjes moddervrij, verwijder evt de wortels en de bladeren (houd deze apart) en schil ze niet!
Leg de bietjes op de zeezout en rooster ze in 1,5 à 2 uur gaar in een oven van 200 gr (afhankelijk van de grootte van je bieten).
Laat de bieten afkoelen, haal de schil er af en snijd ze in heel kleine blokjes en marineer ze in mengsel van olijfolie, balsamico-azijn, zout en peper. Het mengsel moet niet al te vochtig worden, maar ongeveer even stevig als tapenade, dan loopt het niet je bruschetta af. Even proeven, het zoet van de bietjes moet overheersen, maar een beetje getemperd worden door de azijn.
Snijd het afbakbroodje diagonaal in stukken of verwijder de korst van het grove boerenbrood en besprenkel met olijfolie en rooster het brood in een warme oven.
Smeer iedere bruschetta dun in met geitenkaas, leg daarop een blaadje van het groen van de biet of rucola (en druk een beetje aan), een flinke eetlepel bietjessalade erop en garneer met een flinter zachte geitenkaas en daarop wat blaadjes tijm.

2 reacties

  1. […] Hoe het precies zat met de bietjes en rauwe verwerking wist ik niet, dus ik raadpleegde Twitter. Mijn kookjuf Edith gaf me nog een andere suggestie: bruschette met geroosterde bietjes. En dus besloot ik vandaag voor beide recepten inkopen te doen. Bij mij om de hoek zit een groenteboer die het voor elkaar heeft om steeds wanneer ik denk: ‘dat is iets waarvoor ik naar mijn groenteboer ga.’, niet thuis te geven. Vandaag gebeurde dat dus bij ongekookte bietjes (eerder met pastinaak en tuinboontjes). Gelukkig had de ecosupermarkt in de Twijnstraat ze wel. Kon ik meteen daar tegenover lekkere kaasjes kopen bij Kazerij Stalenhoef. […]

  2. […] Edith in haar digitale keuken doet het helemaal bijzonder: op een laagje zout met kruiden. Naar verluid is dat een methode van Henk Savelberg. Dat wilde ik ook wel eens proberen. […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn