Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 03 2012, en geplaatst in de categorie ~ aardappel.

Onderwerpen:

, , , , , ,

Oma’s aardappeltjes met dukkah

Eén van de eerste gerechten die ik leerde beheersen zijn wat ik oma’s aardappeltjes noem. Ik had dan ook van haar geleerd om ze te maken. Toen ik net op mezelf woonde, maakte ik ze vaak. Als vervanger van die vreselijke gekookte aardappel. Tenminste dat vond ik toen. Nu eet ik deze aardappeltjes minder vaak, maar eigenlijk nog met net zoveel plezier. Mijn oma leerde me de aardappeltjes maken met een snuf paprikapoeder, maar avontuurlijk als ze was, zou ze mijn variant met dukkah ook zeker hebben weten te waarderen. 
Dukkah? Dat is een van oorspronk Egyptisch kruidenmengsel, ook wel douqqa. Fijngestampt betekent het. Bedoeld om met wat olijfolie brood in te dopen. De arme Egyptenaren aten het in de vorige eeuw als ontbijt. Maar het misstaat niet aan een mezze-tafel, de Arabische tapas. En over oma’s aardappeltjes. Je kunt het mengsel eenvoudig zelf maken, het bestaat uit sesamzaad, komijn, korinanderzaad, tijm en gedroogde (gare) kikkererwten. En de een doet er nog wat munt bij, de ander zweert bij kaneel. Ik haalde dukkah dit keer uit een potje. Ik kreeg het tijdens de undergroundboerenkerstnachtmarkt van Jessica. Gewoon, omdat ze aan me dacht toen ze in de Iraanse winkel in London was. Lief he?

Omdat het me toch raar leek dat ik nog nooit over deze aardappeltjes geblogd zou hebben, ging ik op zoek. En vond dit. Met een ook daar een verwijzing naar het geweldige (want vol achtergrondinfo) Groot Arabisch Kookboek van Janny de Moor, waaruit ik de info over dukkah voor dit stukje haalde.

Oma’s aardappeltjes met dukkah

* 500 gr aardappelen
* klontje boter + scheutje olijfolie
* peper, zout en/of andere smaakmakers, zoals dukkah (maar paprikapoeder is ook lekker!)

Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes van ca. 1 cm. Lekker kriskras, het hoeven geen gelijke blokjes te zijn.
Verhit de boter met de olie in een ruime pan en bak hierin de aan alle kanten aardappeltjes goudbruin.
Zet dan het vuur lager, doe de deksel op de pan en laat zo de aardappeltjes garen. Afhankelijk van hoe groot de stukjes zijn, duurt dat 8 minuten of langer.
Bestrooi met de smaakmakers en roer nog even om.

.

3 reacties

  1. Shelly
    02/11/2014

    Precies zoals mijn moeder ze vroeger maakte :) ze staan vanavond weer eens op het menu :)

  2. Koen Klein
    07/31/2016

    Lekker recept! Ook erg lekker om een uitje en een paar spekjes doorheen te bakken!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn