Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 14 11 2006, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

coq au vin de Berthilde

Het is officieel: een lang weekend niet in de keuken staan kan ik gewoon niet. Hoewel ik het geregel rond het eten voor 10 personen aan anderen had overgelaten, heb ik me wel met de bereiding ervan bemoeid. Dat werd een knap staaltje improvisatiekoken vanwege de uitrusting van de keuken. Naast een paar gewone pannen (gelukkig ook drie met maatje XXL) stonden er vier kleine stoofpannetjes (doorsnede max 14 cm) en 3 flensjespannetjes met een afgesleten anti-aanbaklaag en 1 flensjespan met een nog bruikbare anti-aanbaklaag in de kasten. Desondanks hebben we twee kilo aardappelen, een halve liter room, 20 kippebouten, een kilo sjalotten, ruim een halve kilo spek, nog meer uien, twee flessen rode wijn, anderhalve kilo sperciebonen en twee kroppen sla weten te verwerken. Ofwel, op het menu stond coq au vin met aardappelgratin, sperciebonen en een salade.
In het enige bruikbare flensjespannetje en de grootste van stoofpannen hebben we de kipstukken in ongeveer 5 rondes aangebraden. Ik weet niet of je ze kent, die flenjespannetjes. Ze zijn heel dun en hebben een heel lage rand. Je kan je wel voorstellen dat ik blij was met de ongeschreven regel dat de koks niet hoeven schoon te maken, met al die vetspetters die� lustig in het rond vlogen. De stoofpan had weer de neiging aan te bakken, dus iedere keer hebben we het aanbaksel met wat water losgeroerd en apart gehouden om dit later weer in de stoofpot te doen. Daarna zijn ook de ui en het spek apart gebakken en in twee grote (kook)pannen is alles samengevoegd. De derde grote pan is gebruikt om de sperciebonen te koken en dit alles terwijl de aardappelgratin al in de oven stond te garen. Hier het recept van Berthilde voor coq au vin voor twee personen. Ook lekker met brood en salade.

* 2 of 3 kippepoten, 125 gr spekreepjes
* 4 sjalotten, 1 rode ui, 1 teen knoflook
* halve fles rode wijn, kippebouillonblokje, 1 el bloem
* laurierblaadje, tijm

Haal het vel van de kippepoten, evenals grote stukken vet en snijd de poten op het gewricht doormidden.
Verwarm de stoofpan en bak daarin de spekreepjes en voeg zodra deze vet afgeeft de fijngesneden ui en de gepelde (maar nog hele) sjalotten toe en bak mee.
Het ui-spekmengsel apart houden en in het achtergebleven vet de kipdelen bakken tot deze een mooi bruin kleurtje krijgen.
Ook de kipdelen uit de pan halen en apart houden. Eén eetlepel bloem door het achtergebleven vet roeren en even meebakken.
Scheutje voor scheutje de rode wijn toevoegen en blijven roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Er moet zoveel wijn in de pan dat de kip net niet onder staat.
De kip, het spek-uimengsel, het bouillonblokje en de kruiden toevoegen en minimaal driekwartier laten pruttelen. Langer mag altijd!
De liefhebber doet er op het laatst ook (kastanje)champignons doorheen.

2 reacties

  1. Arthur Wetselaar
    11/15/2006

    En als 1 van de gelukkige eters kan ik jullie zeggen dat het heel lekker was. 24 uur later ging de kip nogmaals op tafel en de smaak was toen nog net iets afgewogener.

  2. […] friend of mine taught me to make this French stew Coq au vin (Rooster in red wine). You can eat it with good (white) […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn