Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 16 03 2012, en geplaatst in de categorie ~ oven.

Onderwerpen:

, , , , , ,

Koken met Elle en Norbert

Tja, dacht ik, dat kan gebeuren. Ik las dit bericht van Norbert om zijn pogingen deze Tarte tatin met prei te maken. Ik had het recept hiervoor op koken.blog gezet, om letterlijk een voorproefje te kunnen geven van het kookboek waar het uitkomt (Elle Eten taart – een bundeling van recepten uit de Franse editie van dit magazine). Als het recept dan niet helemaal blijkt te werken,vind ik dat oprecht jammer. Maar het lukt me gewoon niet om eerst alle recepten uit te proberen, voor ik ze plaats (al wordt dat soms wel gedacht). 
Meestal pik ik er een recept uit dat ik graag nog eens zou willen uitproberen. En dat gold zeker voor de genoemde Tarte tatin met prei. Het zag er op het plaatje spectaculair uit, met al die staande stukjes prei. Ook Norbert werd er nieuwsgierig naar en probeerde het recept uit. Twee keer in één week zelfs, omdat hij merkte dat bij de eerste keer de verhouding tussen het deeg en de hoeveelheid prei niet klopte. De tweede keer maakte hij het zijn eigen recept voor hartigetaartdeeg en dat viel in de smaak. Het werd tijd dat ik zelf ook die tarte tatin van prei eens ging maken.
Ik volgde het recept uit het kookboek, maar in een iets andere volgorde. Na elk van de verschillende stappen volgen mijn opmerkingen erover.

TARTE TATIN MET PREI
Voor 4 personen

* 6 preien
* 100 gr gezouten boter  -> ik nam ongezouten
* 120 gr bloem, plus extra om te bestuiven
* 50 gr suiker
* 1 el azijn
* 3-4 el room
* 1,5 el kerrie
* zout

Maak het deeg: verwarm in een pan 3-4 eetlepels water met de boter en wat extra zout. Breng aan de kook en giet in een hittebestendige kom. Voeg de bloem toe en roer tot een egaal deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg en laat het in een vochtige theedoek in de koelkast rusten.
–> Op zich ging deze stap soepel, het resultaat was een kleffe bol deeg. En inderdaad leek het wel wat weinig. Op hoop van zegen legde ik een doek over de kom en zette het koud weg! Op de foto zie je het uitgerolde resultaat, meer daarover hieronder.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de karamel: verwarm de suiker met 1 eetlepel water tot een goudbruine karamel (pas op, is heet!) ontstaat. Giet de azijn er voorzichtig bij en roer van het vuur af het mengsel met een garde goed door. Klop ook de room, 1 eetlepel kerrie en wat zout erdoor. Giet het in een springvorm met antiaanbaklaag.
–> Wat een geweldige geur van de karamel met kerrie! In de springvorm had ik in navolging van Norbert een stukje bakpapier geklemd en daarover de karamel uitgestreken. Let op: lik de spatel niet af! Karamel is namelijk gloeiend heet!

Maak de prei schoon en snijd de prei in stukken van 2 centimeter. Zet de stukken prei rechtop in de karamel en druk ze stevig tegen elkaar aan. Bestrooi met peper en zout.
–> Ik hield het vooral bij de witte delen van de prei, in stukken van 1,5 à 2 cm. Aan 5 stuks had ik genoeg (normale dikte, ca 1,5 cm doorsnede), maar de zesde had ook best in de vorm gepast. Maar ik vreesde dat ik daar niet genoeg deeg voor zou hebben.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot het 3 millimeter dik is. Leg het deeg op de prei en snijd het bij. Prik het deeg een paar keer in.
–> Ik had genoeg deeg. Norbert zijn constatering dat het een onhandelbaar deeg was, klopte zeker. Het was een kluif om het los te krijgen van het flink bestoven aanrecht (zie eerste foto). Voorzichtig duwde ik een flexibele spatel onder het deeg en rolde het deeg daarna losjes om mijn deegroller. Om het boven de vorm weer uit te rollen. Ik vergat het deeg in te prikken. Ik streek een cupje koffiemelk over het deeg en zo ging het de oven in:

Bak de hartige tarte tatin in 45 minuten gaar.
Keer de taart om, verwijder de vorm en strooi voor het opdienen de rest van de kerrie erover.
–> Ik heb de taart nog even laten staan en toen pas de springvorm verwijderd. Omdat ik de taart mee wilde nemen, heb ik het bakpapier pas vlak voor opdienen, toen de tarte tatin afgekoeld was, verwijderd. Dat ging soepel.

Het was een verrassend lekker taartje. En prachtig om te presenteren. Het is ook niet te zwaar, aangezien er geen vulmiddel (zoals ei en room) in zit. Het is immers alleen deeg, prei en karamel.
Een volgende keer, want die volgt zeker, zal ik de prei heel dicht tegen elkaar aandrukken, dan past die zesde er ook bij. En een klein beetje meer deeg maken, ongeveer 1/5 extra. Dit relatief kleine taartje at ik met twee andere dames schoon op. Na een flink bord romige aardperensoep (niet deze). Met dit recept krijg je dus geen hoofdgerecht voor 4 personen, zoals in de beschrijving staat. Of je moet er een voor- en nagerecht omheen eten.

Voor deze hartige taart gebruikte ik alleen het witte en allerlichtse groene deel van de 5 preien, om zeker te zijn dat er geen zand in de taart terecht zou komen. Maar hierdoor hield ik nog veel eetbare stukken prei over. Ik sneed deze fijn, waste ze, bakte de 300 gram kort met twee sjalotjes in wat boter. Het ligt nu in de vriezer te wachten op een bestemming. Waarschijnlijk een soepje zoals deze

.

2 reacties

 1. fatima
  03/16/2012

  wat een leuk idee zulke staande preistukjes. Had niet verwacht dat ze hun vorm zo goed zouden vast houden.

  • Edith
   03/17/2012

   Ja leuk, he Fatima. Als je de prei maar met rust laat, behoudt ze haar vorm. Ik zag t gister nog in een lamsstoofpot. De 6e prei mocht er in dezelfde stukken als hierboven in. Ik had de pan in de oven gezet en daardoor de stoofpot met rust gelaten. En de stukken prei waren ook nog intact. Tot ik roerde…

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn