Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 13 03 2012, en geplaatst in de categorie ~ pasta.

Onderwerpen:

, , , , ,

Pasta met boerenkool, salami en zongedroogde tomaat

Boerenkool eet ik eigenlijk alleen maar in de gestampte pot. En soms verbetert het standaardrecept, maar verder gebeurt er nooit wat met die boerenkool in mijn keuken. Tot ik gister zin kreeg in pasta, maar ook wist dat de boerenkool hoognodig op moest. Anders zou het er – met de aankomende drukke week en al dat lenteweer – niet meer van komen. Dus bedacht ik me dat het misschien wel zou kunnen, pasta met boerenkool.
Ik mijmerde erover op twitter en kreeg prompt allerlei aanmoedigende reacties. Ik moest maar voor het experiment pasta-boerenkool gaan, ipv op safe,vonden mijn volgers. @Raay had voor tv eens geëxperimenteerd met 3 ingrediënten die in de bonus waren, te weten boerenkool, pasta en gehakt. Het werd “gehakt+knof+ui+kerrie, boerenkool roerbakken, beetgare pasta erdoor alles mixen,pronto+best lekker”. @Laura_Vermeer had ooit ook wel eens boerenkool met pasta gegeten: “was n experiment, precies weet ik t niet meer, vast met tomaat, crème fraiche, knof, ui. Ik wil wel horen wat jij doet!” En zo kreeg ik meer tips, vooral met sterke smaakmakers, zoals ansjovis, een rood pepertje (@elhes) en olijven. Ook @Johannecke moedigde me aan: “experimentje! roerbakken boerenkool, met wat miso, vissaus, gehakt (wat je wilt eten), donkere pasta erdoor, zalm erbij”.* Klinkt zeker spannend. Maar ik ging op de Mediterane tour. Zo:

Pasta met boerenkool, salami en zongedroogde tomaat

* 125 gr salami aan het stuk
* 1 ui
* 1 teen knoflook
* 200 gr boerenkool
* 1 klein potje crème fraîche (125 ml)
* 150 gr penne
* 2 el fijngehakte zongedroogde tomaatjes (op olie)
* 4 el gehakte olijven

Snijd de salami in kleine stukjes en doe ze samen met de gepelde en gesnipperde ui in een ruime koekenpan, hapjespan, wok, oid. De ui zal in het vet dat uit de salami komt bakken. Zet het vuur niet te hoog.
Zet intussen een ruime pan water op voor de pasta.
Pel en hak de knoflook en voeg die na ca. 5 minuten toe. Voeg ook de boerenkool toe en laat slinken.
Doe de pasta in het inmiddels gezouten water en laat gaar koken. Mijn penne deed er 10 minuten over.
Voeg 150 ml water toe en laat op halfhoog vuur de kool stoven en het water verdampen. Proef of je de boerenkool nog iets zachter wilt, voeg dan nog wat water toe.
Meng de tomaatjes, olijven en crème fraîche door de boerenkool en roer goed door.  Laat de crème fraîche iets inkoken.
[Zelf deed ik de crème fraîche er veel eerder door, maar daardoor miste ik in het eindresultaat de romigheid. Nog een potje erbij vond ik wat gortig, dus schepte ik wat van het pastawater door de boerenkool. Een volgende keer zou ik het liever op de hierboven beschreven manier doen.]
Giet de pasta af en roer door de boerenkool. Breng op smaak met peper en zout.

* En als je je afvraagt waarom ik al die tweets in mijn blogje zet? Dan kan ik ze onthouden! Ik volg inmiddels zoveel mensen (en wordt door bijna 1500 mensen gevolgd!) dat iets terugvinden erg lastig is. Daarom kopieer ik ze maar gewoon naar mijn blog. Want de tips zijn te leuk om niets mee te doen. En om diezelfde reden vind ik het ook leuk(er) als je hieronder reageert, ipv via twitter. Dan blijft ook jouw reactie langer bewaard en kan iedere lezer er op reageren. Maar voel je vrij om met mijn wens te doen wat je wilt! Dan zal ik intussen proberen van dit soort naschriften geen gewoonte te maken!  ;-)

.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn