Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 08 03 2012, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, , , ,

Die houden we erin!

Van sommige groenten hoor je mensen zeggen dat ze terecht vergeten zijn. Vaak begrijp ik dat niet, want ik vind die ‘nieuwe’ ontdekkingen juist wel leuk. Maar er is één groente die wat mij betreft wel tot de ‘terecht vergeten groenten’-categorie gerekend mag worden. Bleekselderij! Ik vraag me serieus af waarom die groente nog altijd in de supermarkten verkocht wordt.
Natuurlijk verdwijnt er hier heus wel eens een stengel in de ragú. En af en toe een (en vaak inmiddels verlepte) stengel in de een of andere soep. Want eigenlijk het is niet zozeer vanwege de smaak dat ik niets met de groente heb (ook rauw in een salade, heerlijk!), maar de onhandige vorm. Want wat moet je dan in vredesnaam met de rest van de struik? Ik hou altijd over en dat vind ik gewoon zonde. Ik gebruik 1 of 2 stengels en dat is het. Waarom kunnen we eigenlijk niet gewoon 1 stengel kopen als we maar 1 stengel nodig hebben?
Vorige week had ik een hele struik over van mijn kookcursus. Daarin gebruik ik bleekselderij om mijn cursisten de eerste beginselen van het snijden als een kok aan te leren. De stengels zijn er ideaal voor. En met wat appel, mayonaise, citroensap, peper en zout wordt er aan het einde van de avond nog een prima en zeer eetbare salade van gemaakt. Maar omdat het lastig stengels tellen is van een ingepakte struik bleekselderij, nam ik er voor de zekerheid een struik extra mee. Die prompt overbleef. Dus ging ik op zoek naar inspiratie.  

Wat doen jullie met bleekselderij?
Je mag hieronder reageren. Maar ik vroeg het vorige week ook alvast op twitter. Voer ze aan de konijnen, verwerk de stengels in de soep, in de risotto, in de pastasaus of in de boeuf bourguignon, maar ook rauw met een dipje, waren de reacties die ik kon verwachten. Maar er kwamen ook intrigrerende suggesties. Van @SafranaArgana bijvoorbeeld. Zij vertelde ze bleekselderij alleen in warme gerechten kent. En suggereerde om de bleekselderij te stoven en in een hartige taart of in omgekeerde variant (tarte tatin) te verwerken. Natuurlijk wel met smaakmakers als tijm en een blauwe of geitenkaas. Ze had toevallig zelf die dag een struik gekocht om dit gerecht te maken, maar heeft – nu, een paar dagen later – er nog niet over geblogt. Martine, aka @Smaakboutique herinnerde zich hoe haar moeder vroeger bleekselderij stoofde met tomaat en serveerde met een kaassausje. En concludeerde zelf al dat met een kaassausje natuurlijk alles lekker wordt! Leuk vond ik ook de tip van @karelwijne om de stengels net als witlof  in ham en kaas uit de oven te maken. En @RahmaAmrani wokt bleekselderij “altijd met wat soya, rijstwijn, gember, bruine suiker. Zelfs kids vinden het dan lekker!” Zeker het uitproberen waard. Maar het meest nieuwsgierig werd ik door een tweet van @Aasje. Zij schreef: “spaanse reuzenbonen, gegrilde paprika, bleekselderij in boogjes, rode ui, teentje knoflook. In olijfolie wokken.” En nu ik dit weer zo lees, zou ze me zomaar onbewust hebben beïnvloed bij het maken van onderstaande gerecht.
Onbewust ja, want die bleekselderij liet ik even een paar dagen voor wat het was. Na al die tweets erover, had ik die avond ineens veel zin in pizza. Zonder bleekselderij! Dit recept verzon ik een paar dagen later.

Lentebijgerechtje met bleekselderij en erwten

* 1 ui
* 2 el olijfolie
* 3 stengels bleekselderij
* 400 gr doperwten (vriezer)
* 100 ml room
* snufje gemalen komijnpoeder
* 1 tl gemalen korianderzaad
* peper en zout

Pel en snipper de ui. Bak ze glazig in een scheutje olijfolie en laat ongeveer 10 minuten lekker zachtjes bakken.
Snijd intussen de bleekselderij in dunne reepjes. Bak ze met de uien mee, ca 5 minuten.
Voeg de erwten en zoveel water toe dat ze half onder staan (als je een ruime pan hebt genomen).
Laat op half hoog vuur de erwten garen tot het water verdampt is. Dat duurt ca. 7 minuten.
Voeg de room en specerijen toe en laat inkoken (ca. 5 minuten). Breng op smaak met peper en zout.

Lekker bij geroosterde aardappelen en lamsvlees uit de oven.

Goed, maar dat waren maar een paar van de stengels. Nu de rest nog!

.

8 reacties

 1. PaulO
  03/08/2012

  Je hebt ,voor mij, gelijk. Wat moet ik met die bleekselder als het niet in de soep of ander gerecht als ondersteuning dient? Het is voor mij een smaakmaker, geen groente dat een hoofdrol kan spelen.
  Eigenlijk heb ik hetzelfde met prei. Al geprobeerd te stoven, als witlof in ham en kaas gedaan. Nee, ook deze blijft op de boodschappenlijst als smaakmaker …

  • Edith
   03/08/2012

   Oh, nee, prei! Die verdient echt een hoofdrol !! Heb je dit al eens geprobeerd: http://www.eediete.nl/keuken/?p=157 of deze: http://www.eediete.nl/keuken/?p=815 ?? Of in de risotto: http://www.eediete.nl/keuken/?p=489 ? En natuurlijk als soep: http://www.eediete.nl/keuken/?p=405? hmmmmm

   • PaulO
    03/08/2012

    Prei-soepje, natuurlijk. Dat is een van de weinige manieren om groenten (in een andere vorm) bij ons zoontje van 6 binnen te krijgen.
    Stoven zoals in jouw recept: heb dat al eens gedaan en ik denk dat het alleen acceptabel is met dunne, jonge preitjes. En die zijn tot nog toe onvindbaar in de groentewinkels hier in Bergen op Zoom. Hier zie je alleen diameters als van een vrouwenpols. Daarom dit jaar maar eens letterlijk en figuurlijk de boer op … en nog eens uitproberen.

    • Edith
     03/09/2012

     Ja, jonge, dunne prei moet je hebben. Dat zei mijn schoonmoeder altijd. De zoektocht daarnaar zou geen problemen moeten opleveren, ik vind ze geregeld bij ‘s lands grootste super. Niet zo dun als bij het recept voor de gegrilde prei, maar een dikkeduimdikte toch wel, hoor! Ik ben benieuwd wat je ervan vind.

 2. Ik vind bleekselderij heerlijk. Rauw met evt blauwe/geiten/kruidenkaas, kaal als ik v mijzelf eigenlijk niet mag snoepen. Je kunt het ook best lang bewaren dus ik maak het gewoon in de loop vd tijd op in spaghetti, nasi, soep, roerbak etc. Mijn moeder maakte altijd een hele lekkere salade met bleekselderij in de hoofdrol. met rauwe ui, blokjes schouderham, doperwten, mayo, yoghurt en veel verse peper. Vaste prik voor verjaardagen. In de VS liggen trouwens zakjes met 4 stengels in de supermarkt, soms zelfs losse stengels, het is namelijk ook een vast onderdeel voor de ‘coleslaw’,zie mij blog http://gewoonlekkergewoon.blogspot.com/2011/07/voorproefje-amerika.html Gr, Gerry

  • Edith
   03/09/2012

   Rauw vind ik bleekselderij ook het lekkerste. Alhoewel, veel ervaring met gare bleekselderij heb ik niet, tenminste, niet in een hoofdrol. Ik ben deze week in een kookboek van Sarah Raven nog recept voor gestoofde stengels tegengekomen, ik ga het denk ik snel eens uitproberen. Misschien vanavond al, met een visje van de markt..

 3. Hanneke
  09/07/2012

  Ik weet ook nog een heerlijke salade met bleekselderij. Deze salade lijkt op die van Gerry, maar is net even anders. Een dressing maken van mayonaise, honing en citoen met zout en verse peper. Daardoor heen doe je plakjes bleekselderij en rode ui dun gesneden. En dan snij je zo klein mogelijk miniblokjes kaas die er ook doorheen gaan. Dit is één van mijn favorieten. Maar omdat je toch nog vrij veel bleekselderij overhoudt maak ik het maar een enkele keer.

  • Edith
   09/07/2012

   Ziet er ook lekker uit Hanneke. Leuk dat je je recept met ons deelt!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn